Як українці ставляться до впровадження медичної реформи

Автор: Виталий Яшков 28 Листопада 2018 18:36

На теренах України продовжується активне провадження реформ. Однією з найважливіших на сьогодні є медична. Саме від неї залежить наскільки суспільство отримуватиме медичні послуги та якісну первинну допомогу. Впровадження розпочалося з підписання декларацій з фахівцем, який виконуватиме роль сімейного лікаря. Так, за даними МОЗ України, станом на 26 листопада, у медзаклади для підписання декларацій звернулося понад 22 млн українців.

«Як би дивно це не звучало, але 76% суспільства, які зробили свій вибір, задоволені лікарем. Це все через те, що вперше ми дали людям вибирати, а не вирішуємо за них. Найбільше, що наразі турбує людей, це нерівномірне розподілення коштів, що впливає на розвиток та реалізацію», - зазначив заступник міністра охорони здоров`я України Павло Ковтонюк.

Також Павло Анатолійович додав, якщо українці хочуть безкоштовну медицину, повинні підписати декларації до кінця грудня поточного року. У разі відмов, пацієнт сплачуватиме з власного гаманця як за первинну допомогу, так і за подальші послуги. Схема "гроші йдуть за пацієнтом" вже добре працює у європейських країнах і є стимулом для підвищення медичної кваліфікації.

Нагадаємо, що впровадження медичної реформи розподілено на три роки:

2018 – налагодження первинної допомоги, обрання сімейного лікаря;

2019 – амбулаторна допомога;

2020 – стаціонарна.

Ось як прокоментував впровадження виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан: «Медичні послуги мають бути стандартизовані. Після отримання допомоги пацієнти повинні оцінювати надані послуги, професіоналізм лікарів та подальше лікування. У майбутньому це значно впливатиме на заробітну платню сімейний лікарів та помічників».

Відомо, що на наступний рік планується виділення додаткових дотацій у розмірі 4,9 млн гривень на повноцінне відтворення медичної та освітньої реформи. Якщо раніше гроші надходили в область, а далі розподілялися за висунутими потребами, то у наступному році все буде значно серйозніше. Займатися розподілом буде виключно Кабмін. На думку депутатів, це дозволить врахувати усі особливості та минулі недопрацювання.

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів