Як голосувати з ID-паспортом?

Автор: Альона ГРЕБЕНЮК 02 Мар. 2019 17:08

Із 2016 року по кінець 2018-го 88 тисяч мешканців Херсонської області (в тому числі – з 14 років) отримали та користуються паспортом громадянина України у вигляді ID-картки. Це дані управління Державної міграційної служби в Херсонській області.

В Україні оформлено понад 2,8 мільйона ID-карток. Із жовтня 2018 року новий документ можна отримати замість паспорта-книжечки зразка 1994 року за бажанням.

Автор цих строк також має ID-паспорт. І мені не раз доводилося чути, знаходячись у різних органах і структурах, що мій паспорт не є документом без додатку – витягу з Єдиного державного демографічного реєстру, де вказана моя прописка. І це дурість тих, хто таке каже! Даний витяг – лист паперу формату А-4 (це половина цієї газетної сторінки) зі синьою печаткою та підписом. Папір тоненький, тож він дуже швидко затирається. Всюди тягати з собою великого розміру додаток до паспорту, який розміром із банківську картку, немає ніякого сенсу, адже в інстанціях рідко дивляться місце реєстрації, бо в цьому немає необхідності.

Попри те, як показує практика, деякі тітоньки в чиновницьких кабінетах зрозуміли сутність нового паспорту буквально: має бути ID-картка "плюс" витяг.  А потрібен він їй для процедури чи ні, то інша справа, головне – ввімкнути "розумну". Відтак, коли в мене без потреби вимагають витяг і говорять, що інакше мій ID-паспорт недійсний, м’яко сказати, це мене обурює. В таких випадках мені доводиться задіяти контраргумент: на чіпі мого паспорту є всі повні дані, в тому числі – щодо місця реєстрації. Тож "просвітіть" його через зчитувальний пристрій, який ви теж повинні мати, й жодних проблем.

Інша річ – прийти з паспортом нового зразка на виборчу дільницю в день виборів, 31 березня. Чого чекати?

Як повідомив Вячеслав Гусаков, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав громадян у Херсонській області мережі "Опора": "Вже неодноразово люди зверталися до їх представників із аналогічним запитанням. Громадяни хочуть напевне знати, чи не матимуть вони під час голосування на президентських виборах проблем через те, що в новому паспорті дані про місце проживання людини вказані лише у вигляді запису на електронному носії. А пристрої для зчитування комісії навряд чи матимуть".

За словами фахівця, таких проблем люди мати не повинні. Документи, які виборець має надати для отримання на виборчій дільниці бюлетеня для голосування, вказані в постанові Центральної виборчої комісії (ЦВК) від 27 грудня 2018 ро-ку № 268 "Про роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України “Про вибори президента України” стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів із виборів президента України на підставі паспорта громадянина України".  В Додатку до цієї постанови сказано, що "в громадянина України може бути паспорт у вигляді паспортної книжечки або у вигляді картки".

Також сказано, що "підставою для реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списків виборців на виборчій дільниці" та "виборець, включений до списку виборців, має можливість реалізувати право голосу на виборах президента України шляхом отримання виборчого бюлетеня за умови пред’явлення, зокрема, паспорта громадянина України".

Тобто тільки сам паспорт є документом, на підставі пред’явлення якого видається бюлетень для голосування, наголошує Вячеслав Гусаков. І у власників ID-карток немає необхідності брати з собою на виборчу дільницю, крім паспорта, паперовий витяг із Єдиного державного демографічного реєстру.

Хоча, як у телефонній розмові розповів Максим Єлігулашвілі, координатор довготермінового спостереження громадянської мережі "Опора" в Херсонській області: "Мені вже доводилося стикатися з тим, що на Херсонщині на виборчих дільницях людям не давали голосувати через відсутність витягу. Така ситуація була зафіксована неодноразово під час виборчого процесу в об’єднаних територіальних громадах".

Спостерігачам від "Опори" доводилося втручатися й доводити право людей проголосувати при наявності лише ID-карток. Було, що навіть викликали правоохоронців. І, як зазначає Максим Єлігулашвілі, насправді ситуація показувала, що без допомоги їх юридично підкованих фахівці людям так і не дали б проголосувати без витягу.

Якщо розбіжності в адресі:

Перешкодою для видачі виборчого бюлетеня не повинні бути неістотні розбіжності у виборчій адресі людини, наголошують у "Опорі". Про це також говориться в Додатку до вказаної вище постанови ЦВК:

"Розбіжності у виборчій адресі виборця в списку виборців і паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки щодо назви населеного пункту, вулиці (проспекту, бульвару, площі, провулка, кварталу тощо) або номера будинку в разі, якщо такі розбіжності стосуються того самого населеного пункту, вулиці чи будинку та пов’язані з перейменуванням населеного пункту, вулиці, зміною нумерації будинку, або відсутність відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки не є підставою для відмови у видачі виборчого бюлетеня такому виборцю та не потребують внесення змін до списку виборців".

Якщо немає "свіжої" фотографії:

Не є підставою для невидачі бюлетеня й відсутність у паспорті-книжці вчасно вклеєного нового фото людини при досягненні 25- та 45-річного віку, наголошує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав громадян у Херсонській області мережі "Опора". Адже в Додатку до постанови ЦВК від 27 грудня 2018 року № 268 "Про роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про вибори президента України" стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів із виборів президента України на підставі паспорта громадянина України" говориться наступне:

"До повноважень дільничної виборчої комісії Законом не віднесено здійснення контролю за дотриманням порядку оформлення паспорта громадянина України. Відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах та відповідно у видачі виборчого бюлетеня з підстав відсутності в паспорті такого виборця у вигляді паспортної книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25- та 45-річного віку, не допускається".

Знаєте, воно-то все так, як правильно кажуть фахівці та як написано в законі, але є людський фактор. І розраховувати на грамотність тітоньки на виборчій дільниці в день виборів особисто я не буду, тому краще матиму при собі й ID-паспорт, і витяг.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів