Переваги та недоліки: у Херсоні обговорили реалізацію медичної реформи

Автор: Дарья Мельник 27 Февр. 2019 17:02

Сьогодні, 27 лютого, у Кризовому медіа-центрі міста Херсон відбувся брифінг, присвячений медичній реформі, а саме її реалізації на теренах Херсонщини. Спікерами заходу виступили директор Департаменту охорони здоров'я Віктор Короленко та в.о. головного лікаря КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Лучанського» Володимир Ларіонов.

Як зазначили спікери, офіційне впровадження медичної реформи почалося з другого півріччя 2017, а ось кардинальні зміни - саме з поточного року, коли пройшли три хвилі підписання декларацій мешканців з лікарями, укладені договори медичних закладів з Національною спілкою здоров'я України (НСЗУ) та реорганізовано у комунальні некомерційні підприємства.

«Медична реформа в дії, але все ж таки існує декілька проблем, з якими зіштовхуються пацієнти щоденно. Однією з глобальних вважається недостатня кількість фахових кадрів. Так, наразі область забезпечена професіоналами лише на 40%, а Херсон – на 80%. Студентів, які навчаються у вищих медичних закладів достатня кількість, а ось працювати в Україні готові далеко не всі»,- зазначив Віктор Короленко.

Найбільша нестача кадрів спостерігається у Скадовському районі. Через це 15 тисяч людей залишилися без сімейного лікаря. У лікарнях складаються два списки: до зеленого потрапили ті, хто підписав декларації, а до червоного – хто з певних причин не виконав дану умову.

«Поки що люди, які потрапили до зеленого, і до червоного списків мають однакові права. Більш кардинальні зміни відбудуться з липня поточного року, коли введуть програму «Безкоштовна діагностика». Ми сподіваємося, що представникам департаменту вдасться знайти спільну мову і довести, що обмежень для підписання декларацій бути не повинно»,- прокоментував Володимир Ларіонов.

Відомо, що наразі вирішують декілька важливих питань, з них будування 25 нових амбулаторій, придбання 28 автомобілів для переміщення сімейних лікарів у сільській місцевості.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів