Коли херсонці отримають електронні медичні картки

Автор: Дарья Мельник 11 Мар. 2019 15:02

Друга ланка медичної реформи активно впроваджується на території України. Одними з найголовніших питань наразі є підписання договорів між аптеками та Національною службою здоров'я України (НСЗУ), а також перехід на електронні медичні картки.

«З 1 березня стартував пілотний проект, у рамках якого лікарі поступово забувають про паперові медичні картки та вносять інформацію в електронну базу даних. Вона доступна сімейним лікарям, терапевтам та педіатрам тих медзакладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я та мають контракт з НСЗУ»,- зазначила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як працює нововведення – електронні медичні картки на базах первинної допомоги Херсона розповіли журналісту інтернет-видання «Гривна» головні лікарі Херсонської міської лікарні ім. Карабелеша та лікарні ім. Лучанського.

«Ми працюємо над цим питанням поступово. Наразі усі медики на базах первинної допомоги забезпечені технікою. Але варто зауважити, що не кожен вміє користуватися комп'ютером, адже лікарі різного віку. Тому незначним нюансом є навчання медичного персоналу в програмах, які необхідні для повноцінної роботи. Введення електронної карти потрібно для того, щоб з 1 квітня стартувала урядова програма «Доступні ліки» і сімейні лікарі мали змогу виписувати електронні рецепти», - розповіла Алла Малицька.

Також Алла Павлівна додала, що всім людям в першу чергу потрібно турбуватися не про зміну карток, а підписання декларацій. Адже укладена декларація – гарант того, що пацієнт отримає електронну медичну картку та матиме вільний доступ до неї у мережі.

Варто зазначити, що наразі вирішується питання стосовно фінансування програми "Електронна  охорона здоров`я". 

За словами в.о головного лікаря Херсонської міської лікарні ім. Лучанського Володимира Ларіонова, на руки медичні картки нового зразка пацієнти ще не отримують. Поки вся інформація зберігається виключно в електронній базі. Якщо пацієнту потрібно отримати ліки за програмою або підтвердження діагнозу, то сімейний лікар може роздрукувати його і поставити печатку.

Медичні працівники сподіваються, що МОЗ або Департамент охорони здоров'я заздалегідь доведе їх до відома, коли модернізовані картки будуть обов'язковим атрибутом, як виписувати електронні рецепти, та в які аптечні пункти направляти пацієнтів.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів