Де допомагають людям, які оступилися

Автор: Альона ГРЕБЕНЮК 02 Мар. 2019 13:44

В Україні за останні роки відбулося чимало різних реформ. Деякі стосуються всіх українців або певних категорій громадян, соціального життя, освіти тощо.

Наприклад, минулого року «Гривна» писала про реформу суду, про зустріч із представниками Феміди різних інстанцій, про те, що змінилося для українців. На відміну від судової реформи, українці мало що чули про новий Закон «Про пробацію». Але ж саме працівники пробації тепер забезпечують повернення людини, яка вчинила правопорушення, до суспільства.

Ні для кого не секрет, що нині в країні високий рівень злочинності. Це негативно впливає на безпеку людей, їх життєдіяльність, нормальні відносини в родинах і суспільстві, сталість моральних правил співжиття.

Саме для вирішення частини цих проблемних моментів і повернення до нормального законослухняного життя в суспільстві осіб, які вчинили правопорушення, 5 лютого 2015 року прийнято Закон «Про пробацію». До речі, в світі ця система діє вже більше 200 років, але для України це від-носно нова система.

В Україні майже 3500 працівників «Центру пробації». Підрозділи пробації є в кожній адміністративно-територіальній одиниці України, де є суди, тобто їх майже 600, пише сайт sud.ua.

Як розповіли фахівці Корабельного районного відділу філії дер-жавної установи «Центр пробації» в Херсонській області, вони допомагають виправитися засудженим, сприяють запобіганню вчинення ними повторних кримінальних правопорушень і забезпечують суд інформацією, що характеризує обвинувачених, для прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

З якими категоріями громадян працюють уповноважені органи пробації? Як розповіли в Корабельному райвідділі філії «Центру пробації» в області, вони забезпечують супроводження обвинуваченим, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь. Працюють із особами, засудженими до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю, громадських робіт, ви-правних; із особами, яким покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено громадськими роботами або виправними. Також із особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням; звільненими від відбування покарання вагітними жінками та жінками, які мають дітей віком до трьох років.

Працюють у центрі пробації з громадянами, які засуджені до покарання у вигляді обмеження волі, які направляються для відбування покарання до виправних центрів; особами, які відбувають покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких уживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Звичайно, йдеться про злочини невеликої, середньої тяжкості, але не про особливо тяжкі злочини. Найчастіше це громадяни, які вчинили грабіж чи крадіжки, уточнюють у «Центрі пробації». З особою, яка вчинила правопорушення, проводять консультації, які мотивують до змін, допомагають у вирішенні проблемних питань, наприклад, щодо працевлаштування.

Запрошують волонтерів:

Як наголошують у Корабельному райвідділі філії «Центру пробації», для їх роботи важлива тісна співпраця з громадськістю, спільна робота в напрямі соціалізації правопорушників. Тому Центр запрошує до співпраці волонтерів пробації. Мова йде про участь у проведенні соціально-виховної та індивідуально-профілактичної роботи з суб’єктами пробації, сприяння в їх працевлаштуванні, залученні до навчання та соціально корисної діяльності, про надання консультацій правопорушникам і їх сім’ям (наприклад, у вигляді допомоги з отримання певних документів) тощо.

Волонтером пробації може стати фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку. Це діяльність на добровільній і безоплатній основі. До такої волонтерської діяльності не залучають осіб, які мають непогашену чи незняту судимість. Для отримання більш детальної інформації пропонують звертатися за контактами: Херсон, вулиця Дружби, 4, телефон 050-140-64-38.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів