Садівництво – смачні перспективи для аграріїв Херсонщини

Автор: Наталя ДЗВОНИЦЬКА 29 Декабря 2020 11:25

У Херсонському державному аграрно-економічному університеті добре розуміють потреби сучасного ринку праці – і роблять усе, щоб випускники вишу відповідали його вимогам.

Завдяки цьому в університеті постійно відкривають нові спеціальності. Одна з таких «молодих», але вкрай важливих, – «Садівництво та виноградарство», відкрита на кафедрі рослинництва та агроінженерії кілька років тому. Як розповів «Гривні» декан агрономічного факультету Іван Мринський, багато фермерів Херсонщини все частіше звертають увагу на цей напрям сільськогосподарського виробництва. Тож навчання на новій спеціальності дає абітурієнтам шанс отримати перспективну професію, впевнені співробітники агрономічного факультету.

Не кажучи вже про те, що набуті знання й практичні навички безумовно цікаві. Зміни клімату вносять корективи до переліку плодових культур, які може пропонувати наш регіон, – і це важливо розуміти фермеру, який хоче бути успішним. Тому варто звернути увагу на такі плодові культури, як хурма, зізіфус, інжир, кизил. Наприклад, кизил, як червоний, так і бурштиновий, дуже цікавий у плані можливої переробки. Адже не можна забувати про те, що реалізація не тільки плодів, а й продуктів із них дуже вигідна – будь то сушка, чорнослив, джеми абощо. Сучасним аграріям потрібно вміти не тільки виростити, але й максимально вигідно реалізувати свій урожай. Усі ці аспекти враховують при навчанні майбутніх фахівців у Аграрно-економічному. У нещодавно закладеному саду на території ХДАЕУ науковці вже почали експериментувати. Так, придбали саджанці мигдалю, адаптовані до південної кліматичної зони України, які на невеликій площі можуть забезпечити стабільну рентабельність та прибуток.

Сучасний ринок став дуже вимогливим: окрім смакових якостей споживачі звертають увагу також і на товарний вигляд вирощеної продукції, особливо плодової та ягідної. Фермери розуміють це, а тому прагнуть до розвитку, адже потрібно йти крок за кроком до вимог сучасності. Недарма Аграрно-економічний університет співпрацює практично з усіма передовими фермерськими господарствами Херсонщини, куди студентів возять на практичні заняття з плодівництва. Словом, підхід до навчання майбутніх агрономів із плодівництва та виноградарства у ХДАЕУ дуже різносторонній і глибокий. Агроном, на думку викладачів вишу, повинен бути не тільки грамотним аграрним фахівцем, але й розумітися на рентабельності, маркетингу, логістиці, вміти розрахувати економічну доцільність вирощеної продукції. Адже сад або виноградник – це проєкти довгострокові і помилок не прощають – можуть «дякувати» низьким урожаєм і великими збитками.

Навчання на новій спеціальності перспективне ще й тому, говорить Іван Мринський, що свої умови диктують нині й законодавчі реформи в країні, зокрема запланований відкритий ринок землі. Так, фермер, який мав можливість працювати на 200 гектарах землі, хоче заробляти не менше, навіть якщо в нього залишиться 20 гектарів. При цьому треба розуміти, що рентабельність у садівництві висока, хоча перший рік потребує значних вкладень. Є перспективи у випускників і в ягідних господарствах: за сезон на 15-гектарному ягіднику потрібні близько 50 працівників, причому кваліфікованих, тому що розумний фермер уже відходить від дешевого, але некваліфікованого найманого працівника на користь співробітників із агрономічною освітою. Крім того, українці, які отримують відповідно до законодавства по 2 гектари під садівництво, повинні розуміти, що при правильній продуманій організації справи та грамотній турботі можна отримати відмінний результат.

Сусідні з Херсонщиною області також потребують «садових» фахівців, тож відкрита в ХДАЕУ спеціальність – унікальна, затребувана й дуже вчасна! Студенти Аграрно-економічного університету отримують глибокі теоретичні знання. Але що ще більш важливо, як відзначають роботодавці регіону, майбутні фахівці володіють ще й практичними навичками. І не тільки завдяки практичним заняттям у передових підприємствах регіону, а й у навчальному саду вишу. Адже сад завжди поруч: це наочне пояснення теорії та відмінна можливість практики. Крім того, студенти, які проходять практику за кордоном, узагалі дивляться на все новими очима, розуміючи, яке майбутнє за ягідними та плодовими культурами та який досвід потрібно застосувати, щоб стати успішним підприємцем у цій галузі. Особливе сприйняття з’являється в студентів, які попрацювали в Німеччині: там практично кожен фермер, який має хоч пару гектарів землі, займається й переробкою – ту продукцію, яку не продають у супермаркети, переробляють на місці. Такий цикл із мінімумом відходів і максимумом прибутку – хороший досвід для наших агрономів. ХДАЕУ вже співпрацює з Польщею, Туреччиною, Словаччиною, йде подальша робота в розвитку цього напрямку.

Тож абітурієнтам, які замислюються над своїм майбутнім, час звернути увагу на спеціальність «Садівництво та виноградарство» – цікаву та перспективну!

Ліц. АД №527473 МОНУ від 14.11.14 р.

На фото: Майбутні садоводи на практиці в садах Херсонщини.

 

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів