В яких будинках у Херсоні точно не буде тепла?

В яких будинках у Херсоні точно не буде тепла?

Автор: Євген Веселов, Ганна Власенко 29 Октября 2023 15:20

Обласна та міська влада звітують про майже повну готовність Херсонщини та Херсона до опалювального сезону, але насправді все далеко не так оптимістично. «Гривна» зібрала факти щодо декількох критичних ситуацій.

ПОДАТИ ТЕПЛОНОСІЙ НЕМОЖЛИВО

На запит «Гривни» у Херсонській міській військовій адміністрації нам відповіли, що «у зв’язку з пошкодженнями внаслідок обстрілів з боку російської федерації (руйнування покрівель будинків з «верхньою розводкою» системи теплопостачання, фасадів, внутрішньобудинкових систем централізованого опалення), не готові прийняти теплоносій в опалювальному сезоні 2023-2024 років багатоквартирні будинки та гуртожитки за адресами:

- вул. Івана Мазепи, 1-а (раніше – вул. Степана Разіна);

- площа Свободи, 9-а;

- площа Свободи, 9/1;

- вул. Університетська, 102 (гуртожиток);

- вул. Порт-Елеватор, 10;

- просп. Незалежності, 77 (раніше – просп. Ушакова);

- вул. Вичегжаніна, 16 (гуртожиток).

Маємо зазначити, що проведення повноцінних ремонтних робіт ускладнене постійними масованими обстрілами громади та нестабільною безпековою ситуацією у місті», - йдеться у відповіді.

На жаль, із кожним днем житлова інфраструктура Херсона зазнає нових руйнувань, і до цього списку будинків можуть додаватися інші…

Пані Оксана проживає в будинку 1-а по вулиці Степана Разіна. Вона каже, що не розуміє, чому їхній будинок потрапив до цього списку. Адже за час, що пройшов після прильоту й руйнування квартири на першому поверсі та пошкодження покрівлі, можна було виконати певні роботи: наприклад, зробити підпорку на місці зруйнованої тримальної стіни, щоб унеможливити подальше руйнування будинку.

«Прильот у будинок стався 7 лютого. Наш будинок - не ОСББ, ним опікується обслуговуюча компанія, до якої ми звернулися, але допомоги не отримали. Звернулися до Суворовської районної в місті Херсоні ради, але там повідомили, що не втручаються у відносини мешканців та керуючої компанії. Були звернення на гарячу лінію ХОВА, зараз звернулися до начальника ХМВА Романа Мрочка. Шкода, що будинок ніби списали, поставили на ньому хрест. Хоча ми неофіційно консультувалися з будівельниками та експертами: можна запобігти його руйнації, зробивши тимчасову підпорку. Але самостійно ми не можемо цим займатися - потрібно, щоб це ініціювало підприємство, яке нас обслуговує, але від нього ми поки нічого добитися не можемо. Річ навіть не в опаленні, але і його можна було би запустити, виключивши із системи один аварійний стояк та замінивши шматок труби в підвалі. Люди готові в цьому брати участь, хоча із 40 квартир зараз жилими є лише 12. Річ у тому, що ми взагалі можемо втратити будинок», - розповідає Оксана.

Результати обстрілу будинку по вулиці Івана Мазепи, 1-а (раніше - вулиця Степана Разіна)

БУДИНКИ, ЯКІ КИНУЛА ОБСЛУГОВУЮЧА КОМПАНІЯ

А ось інша ситуація - коли будинки взагалі ніхто не обслуговує. Таких у Херсоні доволі багато. Але найбільш кричуща ситуація - у Дніпровському районі, де ще до повномасштабної війни через неспроможність жителів створити ОСББ був проведений конкурс та за його результатами влада визначила компанію «Альянс» обслуговуючою організацією. До неї і до воєнного стану було багато питань: брудні двори, проблеми з вивозом сміття, зволікання з ремонтами… А під час тимчасової окупації компанія взагалі зникла. Херсон звільнили рік тому, а досі нічого не чутно ані про керівництво, ані про співробітників, ані про гроші, які збирали з людей у вигляді квартплати весь цей час.

«Я намагалася піднімати цю проблему публічно ще в серпні, - каже Ірина, мешканка п’ятиповерхівки, яку колись обслуговував «Альянс». – Під час одного з перебувань у Херсоні змогла організувати вивіз сміття з придомової території. Знаю, що люди, які постійно проживають у будинку, періодично збирають гроші, щоб замовити послугу з вивезення сміття. А більше ніхто нічого не робить. Особисто я квартплату не сплачую, сусіди теж. Про якісь плани щодо подальшої долі наших будинків не чула»

«Гривна» звернулася за коментарем до Херсонської міської військової адміністрації з приводу ситуації з будинками, які колись обслуговував «Альянс».

По-перше, конкурс на визначення обслуговуючої компанії міська влада могла провести лише один раз. Що й було зроблено, а далі повноважень у міста начебто й немає. Треба створювати ОСББ, а займатися цим нікому, адже люди виїхали, а ті, хто залишився, брати на себе тягар не в змозі. Тобто, посилаючись на чинне законодавство, нам відповіли, що, «на адресу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України направлено листа за підписом начальника Херсонської міської військової адміністрації стосовно надання роз’яснень щодо порядку здійснення управління багатоквартирними будинками за фактичної відсутності управляючої компанії, а саме:

- порядку виконання органами місцевого самоврядування своїх повноважень щодо забезпечення належного утримання та ефективної експлуатації об’єктів житлового господарства (багатоквартирних будинків, управителя яких уже обрано за результатами конкурсу або співвласниками самостійно), надання необхідного рівня та якості житлово-комунальних послуг їхнім мешканцям;

- можливості тимчасової зміни органами місцевого самоврядування або військовою адміністрацією населеного пункту управителя житлових будинків (на період дії воєнного стану та на наступний розумний період часу) для забезпечення необхідного рівня життя їхніх мешканців та запобігання погіршення їхнього технічного стану».

Поки влада чекає погодження з Києва на те, щоб знайти нового управителя будинків, які кинув «Альянс», відкритим залишається і питання щодо опалювального сезону.   

У ХМВА нам повідомили наступне:

«На сьогодні відкритим залишається питання підготовки до опалювального сезону 2023-2024 років житлового фонду деяких керуючих компаній. Керівництво та персонал, який відповідає за заходи з підготовки внутрішньобудинкових систем теплопостачання, знаходяться поза межами міста та фізично не в змозі проводити підготовку будинків до роботи в осінньо-зимовий період.

На даний час розглядається питання щодо створення аварійних бригад для підготовки та сталого проходження опалювального сезону 2023-2024 рр. на базі МКП «Херсонтеплоенерго».

Мешканці багатоквартирних будинків Херсонської міської територіальної громади можуть залучатися (як співвласники майна будинку) до спільної з представниками теплопостачальних підприємств підготовки внутрішньобудинкових систем централізованого опалення до роботи в опалювальний період (у частині надання доступу до внутрішньобудинкових мереж представникам теплових організацій для проведення обстежень їхнього технічного стану, визначення обсягу необхідних ремонтних робіт (у разі потреби) тощо)».

Отже, якось влада все ж планує запускати ці будинки й одночасно вирішувати питання їхнього обслуговування. Адже на даний час люди за послуги з утримання будинків не сплачують.

У МІКРОРАЙОНІ КОРАБЕЛ УСЕ ЩЕ СПОДІВАЮТЬСЯ, ЩО БУДЕ ТЕПЛО

Як повідомляють представники влади, мікрорайон Корабел цієї зими буде з теплом. Наразі повним ходом ідуть підготовчі роботи.

«Ми вже пробурили свердловину й подали воду. Острівська котельня з усіма насосами готова. Проведені й ремонтні роботи: ліквідували всі аварії, що були на цей час. Але звісно, будуть ще пориви, тому що там «прилітало» постійно. Думаю, з понеділка (23 жовтня, – ред.) почнемо набирати воду в систему - подивимося, де ще є несправності, позаварюємо й ті пошкодження. І щойно на вулиці буде відповідна температура, запустимо тепло. Я думаю, до 15 листопада котельня буде запущена», - повідомив про хід робіт начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Раніше жителі Острова дуже скептично ставилися до заяв міської адміністрації. Адже зовсім не бачили ніяких ознак підготовчої роботи: труби опалення (мережа в мікрорайоні наземна) ніхто не лагодив, теплопункти були зачинені, а подекуди труби тепломережі, які були зруйновані під час підтоплення внаслідок підриву ворогом дамби Каховської ГЕС, так досі лежать не полагоджені.

Проте градус скепсису щодо опалення в жителів Острова останніми днями значно знизився. Навіть навпаки – з’явилася надія, що у квартирах взимку буде тепло.

Своїми думками з цього приводу з «Гривною» поділилися жителі мікрорайону.

«Уже декілька разів у різних куточках Острова я бачила бригади ремонтників «Херсонтеплоенерго». Десь хлопці перевіряли крани на трубах, десь щось замірювали та працювали в теплопунктах. Сподіваюся, що бригади готують мережу до опалювального сезону, інакше навіщо б вони щось лагодили», - поділилася спостереженнями херсонка.

А житель Острова пан Дмитро розповів, що йому вдалося поговорити тепловиками.

«У ремонтників я запитав, чи то правда, що Острів цієї зими доєднають до системи опалення. Хлопці прямої відповіді не надали, але, посміхаючись між собою, сказали, що вони над цим працюють. Я ще запитав, чи знають вони, що в одному з дворів труби опалення геть поламані. На що отримав відповідь, що ті труби вони полагодять максимум за день-два. Дуже сподіваюся, що опалення включать, адже зимувати другу зиму з електродуйкою не дуже хочеться – квартира швидко сиріє, а при -5 С взагалі не допомагає зігрітися», - каже чоловік.

Пошкоджені повінню труби тепломереж на Острові. Херсон, жовтень, 2023 р. Фото Ганни Власенко

Нещодавно начальник Херсонської МВА Роман Мрочко повідомив, що КП «Херсонтеплоенерго», яке постачає тепло й у мікрорайон Корабел, звітує про 94% готовності: уже підготовлені 33 котельні, на чотирьох тривають ремонтні роботи.

А пан Дмитро повідомив «Гривні», що ремонтна бригада вже почала лагодити пошкоджені труби тепломережі в його дворі. Тож, як писав класик, крига скресла…

P.S. 26 жовтня рашисти завдали чергового удару по житлових кварталах Херсона. Внаслідок одного з них було пошкоджено теплотрасу в Корабельному районі міста. Тож ситуація доволі складна через постійні обстріли та намагання ворога не дати місту розпочати опалювальний сезон.

 

Публікацію здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів