На Одещині засіяли перші експериментальні поля бавовнику. Перші паростки можна буде побачити вже за два тижні.
Про це днями повідомили в Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА.
Фахівці Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) засіяли перші поля із п’ятьма експериментальними сортами бавовнику.
Українські селекціонери впевнені, що поряд із вирощуванням традиційних культур на півдні України складаються максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування бавовнику. Особливо, в районах, які страждають від стрімкої зміни кліматичних умов, що призводять до посухи.
Як пояснили в облдепартаменті агрополітики, бавовник — це однорічна культура з практично безвідходним виробництвом: з неї отримують волокно (до 40%) і насіння (60%), із якого виготовляють технічну олію, макуху для тваринництва, а стулки коробочок використовують, як біопаливо. Крім того, відходи бавовнику є стратегічною сировиною для виробництва оборонних засобів.
За результатами досліджень Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, урожайність бавовнику на суходолі – 1,8 т/га, а на зрошувальних землях – 2,7 т/га.
Загалом, по Одеській області близько 10 підприємств виявили бажання засіяти невеликі експериментальні поля, аби визначити, наскільки цю культуру вигідно вирощувати у степовій зоні та який економічний потенціал вона матиме.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не тільки Херсонщина: парламент дав зелене світло вирощуванню бавовни на півдні
Фото зі сторінки Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА в соцмережі.
Тэги: