Японські гості побували в селі на Херсонщині

Автор: Виталий Яшков 03 Октября 2019 13:35

Сучасний світ усе більше відповідає визначенню «безмежний»: завдяки участі в міжнародних проектах село на Херсонщині «зблизилося» з Японією.

27 вересня до Музиківського ліцею в Білозерському районі завітав непересічний гість: Перший секретар Посольства Японії в Україні Вакуі Ацуші. Він прибув у супроводі координаторки проектів у межах грантової програми «Кусаноне» Анни Бушми та голови правління Фонду громади Херсона «Захист» Лариси Польської. 

Річ у тому, що уряд Японії надав фінансову допомогу в $ 83171 для покращення умов у школах Білозерського району: зокрема на заміну вікон і дверей у Інгулецькій і Музиківській школах. У співпраці з благодійною організацією «Захист» у 2015 році за кошти уряду Японії в Музиківці (тепер школа стала ліцеєм) було замінено 179 старих дерев’яних вікон і 91 дверний блок на металопластикові, а в Інгулецькій школі – 89 вікон і 14 дверей.

І ось тепер Перший секретар Посольства Японії в Україні приїхав до Музиківки, щоб наочно побачити результати співпраці. Йому розповіли, що умови функціонування шкільних закладів покращилися: внутрішня температура повітря взимку збільшилась у середньому на 40С, зменшився рівень захворюваності дітей. Вторинним результатом проекту стало покращення енергоефективності приміщень. Звісно, поважного гостя вітали належним чином: за українською традицією учні вручили запашний коровай і оберіг – ляльку-мотанку як символ мудрості, добра, благополуччя. Вихованці гуртка айкідо продемонстрували прийоми цієї класичної японської боротьби. І, як повелося на Херсонщині, на знак дружби народів у парку ліцею посадили дерева: японські сакури та українські вишні.

Вакуі Ацуші побував і в херсонських лікарнях: йому презентували сучасне медичне обладнання, надане в межах грантового проекту людської безпеки Програми «Кусаноне». Так, свого часу лікарня імені Карабелеша отримала відеоендоскопічний комплекс, а пологове відділення лікарні імені Лучанського – дихальний дитячий апарат, інкубатор для для новонароджених і повітряний компресор. 

Загалом із 2002 року в Україні за програмою «Кусаноне» профінансовано 138 проектів на суму близько $ 10 млн у сферах охорони здоров’я, освіти, соціального захисту тощо. Неприбуткові організації можуть узяти участь у конкурсі для отримання гранту, заповнивши форму заявки, розміщену на сайті Посольства за адресою ua.emb-japan.go.jp.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів