Як раніше повідомляв сайт «Гривна», в Україні затвердили нові норми маркування продуктів харчування. Так, з 16 серпня споживачі мають змогу найти більш детальну інформацію на упаковках, яка дозволить зрозуміти, чи підходить цей продукт для вживання.
Окрім цього, віднедавна в дію вступив ще один Закон України, який стосується продукції. Він регулює основні вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування саме органічної продукції. Відомо, що даний проект розроблювався за аналогами європейських, аби удосконалити органічне виробництво та сприяти його розвитку.
Згідно з офіційними документами, запроваджується ведення реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння і садивного матеріалу. Відкритість та загальнодоступність цих реєстрів дасть можливість громадянам отримувати актуальну, вірогідну інформацію стосовно продукції та безпосередньо її сертифікації.
«Завдяки цьому вдасться підвищити прозорість органічного ринку, відповідальність його учасників, забезпечити захист операторів від недобросовісної конкуренції та посилити довіру споживача до продукції маркованої як органічна»,- зазначають у Міністерстві аграрної політики.
Що стосується маркування, то за цей підпункт відповідатимуть працівники Держспоживслужби. Саме вони перевірятимуть діяльність операторів та органів сертифікації, а також проводитиме планові та позапланові заходи моніторингу органічної продукції на ринку з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, оманливим шляхом.
Якщо під час моніторингу працівниками Держспоживслужби буде виявлено недобросовісного продавця, то особа сплатить штраф у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат.