Як у Херсоні допомагають безпорадним одиноким матерям

Автор: Виталий Яшков 08 Ноября 2018 15:53

Реалії сьогодення свідчать про те, що немало українських матерів відмовляються від своїх новонароджених дітей. При відмові вони знаходять безліч аргументів, аби виправдати себе. Серед них - нестача коштів, відсутність власного житла, відсутність родичів чи чоловіка. Щоб зменшити кількість немовлят-відмовників в Україні, благодійні організації та волонтери активно залучають іноземні інвестиції та відкривають соціальні центри. Там жінки мають змогу отримати необхідну допомогу, а також тимчасовий дах над головою.

На території Херсона з 2003 року діє Центр матері та дитини. За цей час вдалося допомогти багатьом матусям з малюками. Попри важкий період, жінки намагалися встати на ноги, здобути освіту, щоб в майбутньому забезпечити життя своїй дитині.

«Наразі у нашому закладі є 10 місць, 7 з яких зайняті. Велика частина матерів залишаються в центрі до тих пір, поки дитині не виповниться рік і вісім місяців. Але найчастіше дирекція перевіряє готовність всіх документів і житлові умови. Якщо все добре, основні проблеми вирішені - мами відправляються у самостійне життя», - прокоментувала директор Центру Олена Сковородка.

За словами Олени Миколаївни, як би важко не було, але важливо встановити родинні зв'язки, що дуже важливо для безпорадних матерів. Бувають випадки, коли жінка має місце проживання, але воно не відповідає нормам. Тоді дирекція Центру намагається долучити облраду, міськраду, громадські організації та спонсорів для виділення матеріальної допомоги.

«Якщо ж до нас звертаються жінки, у яких немає родичів, ми пишемо лист-прохання у державні установи для надання допомоги. За всю історію існування Центру було кілька випадків, коли мами отримували кімнату в гуртожитку», - говорять співробітники Центру.

Крім цього, щотижня психологи і фахівці закладу проводять соціальні тренінги та лекції, на яких вчать жінок боротися зі своїми страхами і з легкістю вирішувати власні проблеми. Найчастіше до них приєднуються працівники громадських організацій, вони намагаються забезпечити не тільки психологічну і моральну, а й матеріальну допомогу матерям.

«Ми готові допомагати жінкам, які залишаються зовсім одні, тільки б менше новонароджених опинялося в дитячих будинках. Наша мета - зменшити кількість відмовників і подарувати малюкам справжнє дитинство», - додала директор Центру.

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів