Як агітують кандидати в нардепи від Херсонщини

Автор: Олеся ЛУНІНА 18 Июля 2019 15:07

19 липня - останній день передвиборчої агітації. Незважаючи на те, що вибори до Верховної Ради позачергові, всі, хто хочуть потрапити до парламенту, розгорнули кампанії задовго до офіційного старту та реєстрації кандидатів. А деякі політики свою діяльність, яка спершу носила характер благодійної, трансформували в агітаційну. Це спостереження Громадянської мережі «Опора», про що її представники розповіли під час прес-конференції в Херсоні.

Як показав аналіз спостерігачів, найактивніше та задовго до розгортання виборчого процесу діяли кандидати-мажоритарники. Деякі стартували ще весною цього року. Що стосується національних партійних лідерів і політичних сил, Херсонщина продовжує залишатися для них менш цікавою. Адже впродовж червня до нас не приїжджали лідери партій, які, за даними соцопитувань, мають шанс потрапити в парламент.

«И СТАР, И МЛАД»

На Херсонщині виявили бажання балотуватися до Верховної Ради 74 кандидати. З них 65 чоловіків і 9 жінок. Наймолодший кандидат зареєстрований на 182-му окрузі – самовисуванець Сергій Голінько (23 роки), а найстаршим на 183-му окрузі був самовисуванець, екс-голова Херсонської ОДА Микола Костяк (64 роки), який пізніше (5 липня) написав заяву про відмову балотуватися. Середній вік кандидатів на округах складає 46 років. «Покрити» всі округи кандидатами вдалось таким політичним силам, як «Слуга Народу», ВО «Батьківщина» та «Опозиційний блок».

У процесі реєстрації виникали лише поодинокі відмови ЦВК у реєстрації кандидатів. Наприклад, відмова Ігорю Семенчеву та Володимиру Сальдо. Перший вирішив дану проблему, переоформивши документи, а другий скористався судом.

ОСЬ ТАКА БЛАГОДІЙНІСТЬ

На території всіх округів спостерігачі «Опори» зафіксували активне застосування благодійних фондів і громадських організацій у заходах, які мають ознаки непрямого/прямого підкупу виборців. Доволі часто навіть назви фондів носять імена кандидатів. Серед лідерів із «виборчої благодійності» назвали Євгена Рищука (ВО 186), Павла Філіпчука (ВО 185), Ігоря Колихаєва (ВО 184), Вегандза Мясникяна (ВО 185), Івана Вінника (ВО 184), Василя Зеленчука (ВО 186), Садіяра Мамедова (ВО 182). 

Кандидати в депутати вкрай ретельно поставились до більшості календарних дат і свят – використали в якості благодійно-агітаційної діяльності День дитини, День молоді, День медичного працівника, День працівників водного господарства, шкільні випускні.

«НА БОГА НАДЕЙСЯ, А САМ НЕ ПЛОШАЙ»

Кандидати в нардепи по 186-му округу Євген Рищук (самовисуванець) і Олександр Яковлєв (Об’єднання «Самопоміч») використовували у власному піарі фінансову допомогу храму та релігійній спільноті, зазначили представники «Опори». 29 червня в деяких ЗМІ з’явилося повідомлення, що Євген Рищук «допоміг збур’ївчанам відремонтувати дах місцевого храму». В матеріалі йдеться про святкування дня Конституції в селі Нова Збур’ївка «за ініціативи Рищука та голови Новозбур’ївської ОТГ Таїсії Самойленко», а також цитується протоієрей Успенського храму Вячеслав Стрельцов, який висловлює підтримку кандидату. 

А конкурент Рищука по 186-му округу кандидат у нардепи Яковлєв 30 червня зустрівся з прихожанами християнської церкви «Слово істини» в селищі Каланчак, яким він розповів про свою роботу на посаді голови Скадовської міськради, про свій намір стати народним депутатом України та просив «благословення».

«А ТЫ НЕ ПУТАЙ СВОЮ ШЕРСТЬ С ГОСУДАРСТВЕННОЙ!»

Особливо активно власний адмінстатус і його можливості використовували чинні нардепи та депутати Херсонської облради. Великі проблеми з підтопленням в Олешківському районі активізували агітаційну діяльність трьох кандидатів по 186-му округу, які мають суттєві важелі впливу на обласний і місцевий бюджети: Сергій Рибалко, Євген Рищук і Василь Зеленчук. 

Читайте також: На Херсонщине предвыборная гонка набирает криминальный оттенок

А от Олександр Співаковський, користуючись власним статусом нардепа та спеціалізацією на освіті, «світився» на багатьох зустрічах педколективів із батьками учнів у школах 182-го округу. Крім того, Співаковський і нардепи Юрій Одарченко, Іван Вінник і Сергій Хлань активно використовували закупівлі за державний кошт як тему для агітації.

КОСЯТЬ ПІД СЛУГУ, ЩОБ ПАНАМИ СТАТИ

У червні агітаційна активність партій не була надто інтенсивною, політики обмежувалися білбордами та друком у ЗМІ. Лише 7 політичних партій використовували більше ніж 1–2 інструментів-каналів агітації. На території Херсонщини це «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Голос», «Опозиційний блок», «Українська стратегія».

Як відзначили спостерігачі «Опори», кандидати найрейтинговішої за даними опитувань громадської думки партії «Слуга Народу» лише в кінці червня почали незначну активність. Особливістю даних виборів стала й значна «мімікрія» (наслідування, маскування) кандидатів під візуальний стиль рейтингової політсили. Зокрема неодноразово в заявах чи використанні впізнаваного візуального стилю партії «Слуга Народу» були помічені Євген Рищук, Ігор Семенчев, Кирило Стремоусов.

ХТО БІЛЬШЕ РЕКЛАМУВАВСЯ

Серед партій лідером із поширення матеріалів у ЗМІ стала Радикальна партія Олега Ляшка, на другому місці – «Батьківщина», на третьому – «Опозиційна платформа – За життя», на четвертому – «Українська стратегія», на п’ятому – «Опозиційна партія».

«Я ГРУДЬЮ ВСТАНУ... ЗА ТВОЕЙ СПИНОЙ!»

Також спостерігачі «Опори» констатують, що кандидати агітують один за одного та починають відмовлятися від балотування. Так, 6 липня кандидатка по 183-му округу від партії «Опозиційний блок» Анна Середа заявила в соцмережі про відмову від балотування на користь Михайла Опанащенка від партії «Опозиційна платформа – за життя». 

Читайте також: Херсонським кандидатам в нардепи Закон про вибори не писаний?

7 липня кандидат у нардепи по 182-му округу Олексій Рибаков (самовисування) зняв свою кандидатуру на користь іншого кандидата по цьому округу Володимира Сальдо (від партії «Опозиційна платформа – За життя». Про це він повідомив у прямій трансляції на своїй сторінці в «Фейсбуці». 8 липня ЦВК прийняла рішення про скасування реєстрації цих кандидатів.  

ВОНИ ВЖЕ НА АДРЕСНИХ ТАБЛИЧКАХ

Кандидат у нардепи по 184-му округу Ігор Колихаєв установив у селах округу таблички з назвами вулиць, на яких зображений логотип його благодійного фонду та ім’я кандидата. Причому спостерігачі мережі «Опора» фіксували таблички з логотипом фонду в селах округу ще до офіційного початку виборчої кампанії. 

Така ідея сподобалася й іншому активному кандидату по 186-му округу Євгену Рищуку. 24 червня на офіційному сайті Великокопанівської ОТГ було розміщено оголошення про те, що благодійний фонд Рищука пропонує безкоштовно встановити таблички на домівки, на яких окрім назви вулиці та номеру будинку буде розміщено логотип фонду. Також у оголошенні просили згодних залишити свої дані.

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів