Виконання гімну та гучні оплески: як у Херсоні пройшла презентація фільму «Заборонений»

Автор: Антон Костюк 14 Сентября 2019 10:05

«Всі хто проти терору встаньте!» - це гасло документально-художнього фільму, який переповідає трагічну життєву історію українського поета та дисидента Василя Стуса. Постійні переслідування зі сторони комуністичної влади, голодування, арешти, ув’язнення та інші каторги переніс Стус за своє недовге життя (На момент трагічної смерті йому було всього 47 років). Такі виклики перепали на його тяжку долю лише через те, що він всім серцем та душею любив український народ та бажав йому звільнення від радянського терору. Зрештою за свою проукраїнську позицію він поплатився найдорожчим – життям.

«Заборонений»

Сценаристами фільму «Заборонений» виступили Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов та Роман Бровка. Написання сценарію, відбір акторів на голові ролі, зйомка та монтаж фільму тривали протягом трьох років. Тільки п’ятого вересня фільм вийшов в український кінопрокат.

«Одне із завдань, яке ми ставили перед собою при зйомці стрічки – позбутися всього цього пафосу. Нам було важливо показати реальну історію цієї визначної людини», - зазначив продюсер фільму Артем Денисов.

Зазначимо, що шлях стрічки на екран далеко не можна назвати легким. Процес його створення був оповитий щонайменше одним гучним скандалом. Мова йде про сцену із судом над Стусом. Його адвокатом був наразі народний депутат України Віктор Медведчук. Автори показали реальну сцену, де він признав вину поета у суді. Через це Стус опинився за ґратами, де потім й помер.

Цей епізод фільму спочатку вирізали, але у фінальну версію зрештою повернули. При цьому, як відзначають автори стрічки, ім’я Медведчука не згадується, щоб уникнути можливого судового позову.

«Медведчук причетний до смерті Стуса, але він лише гвинтик у радянській системі, які протягом років вбивала поета. Ми не знімали фільм про  Медведчука. Наша мета – показати трагічну долю Василя Стуса», - говорить сценарист Сергій Дзюба.

Як херсонці зустріли фільм

Вчора у Херсоні в ККЗ «Ювілейний» відбувся прем’єрний показ стрічки «Заборонений». На ньому зібралося близько 70 містян – люди різного віку: школярі, студенти та дорослі люди, які цікавилися долею українського поета та дисидента. Перед самим показом містяни мали змогу поспілкуватися із авторами та головним героєм стрічки Дмитром Ярошенко.

«Для мене була велика відповідальність створити образ Стуса у фільмі. Я намагався зробити все, щоб мені зрештою вдалося це зробити», - зазначає Ярошенко.

Зовнішню схожість Стуса й Ярошенко не можливо було не помітити. Йому вдалося відтворити образ поета у фільмі. Принаймні, так зазначили херсонці, які були присутні на показі.

Весь фільм містяни дивилися із затамуванням подиху, оскільки співпереживали Стусу та його тяжкій долі. Подекуди у залі, коли на екрані демонстрували сцену із трагічною смертю поета, можна було почути плач. Тільки но пішли фінальні титри весь зал зірвався у гучних аплодисментах. Також херсонці в один голос почали виконувати гімн України.

Зазначимо, що всі, хто не зміг відвідати прем’єрний показ фільму матимуть змогу ознайомитися  із ним ще протягом тижня.

Кому варто подивитися фільм «Заборонений»

В першу чергу, фільм орієнтований на молодь, якій варто знати історію видатних постатей української історії. Автори сценарію говорять, що це далеко не повна історія життя Стуса, але цей фільм є своєрідним поштовхом до знайомства із дисидентством.

«Багато цікавих сцен просто не потрапили до фільму. Натомість, ми вважаємо, що перегляд цієї стрічки може стати трампліном у подальше ознайомлення із історією життя Василя Стуса. Цей фільм розрахований на українську молодь, яка має знати історію свого народу», - говорить сценарист Артемій Кірсанов.

В подальшому планується, що фільм будуть показувати в українських школах. Наразі ведуться перемовини із Міністерством освіти України. Також за словами авторів фільму, якщо вони знайдуть телеканал, який погодиться із ними співпрацювати, то вони готові створити серіал про Стуса.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів