Великі втрати на селі у Каланчацькому районі

Автор: Анастасія МАТЮХІНА 06 Сентября 2019 09:50

У сільській місцевості корова – головна годувальниця родини, це й м’ясо, й молоко. Тож втрата худоби – це великий удар для селян, адже потрібно багато часу й коштів, аби виростити й вигодувати хоча б одну корову. В селі Польове Каланчацького району декілька господарів, на превеликий жаль, залишились без худоби: 22 серпня там загинули шість корів, які поверталися з пасовища.

Місцеві жителі в розпачі, адже тварини померли всього за 10 хвилин, ледве господарі встигли викликати ветеринара. За словами господарів, корови просто падали, мов підкошені. Як повідомив начальник районної лікарні ветмедицини, в усіх загиблих корів були виявлені ознаки здуття черевної порожнини та обпечені носоглотки. 

Загалом ознаки хімічного отруєння виявили у 18 корів. Та все ж деяких із них удалося врятувати, тваринам встигли вчасно надати відповідне лікування. Все здорове поголів’я також отримало лікування, з метою профілактики. Проте худоба все одно знаходиться в тяжкому стані. Як говорить хазяйка однієї з уцілілих тварин, її корова майже нічого не їсть і не п’є.

Люди не розуміють, що сталося з тваринами, адже худоба була здорова, не мала жодних проблем. Деякі селяни тримають корів уже 25 років і вперше стикаються з такою ситуацією. Жителі села вважають, що причина – в сусідньому помідорному полі, що належить приватному підприємству та межує з пасовищем: саме перед тим, як загинули корови, поле обробляли хімікатами. На місце події виїхали представники управління безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини обласної Держпродспоживслужби. Вони взяли на аналіз зразки загиблої худоби. Матеріали були направлені на перевірку для встановлення діагнозу. Як показали результати експертизи, в досліджуваних зразках перевищено вміст нітратів і нітритів (входять у склад добрив). Передбачається, що саме вплив цих речовин на організми й спричинив загибель худоби.

Жителі Польового вже написали заяву до поліції, за статтею «Забруднення та псування земель» зараз ведеться досудове розслідування. Як заявив Андрій Сучок, голова Мирненської ОТГ, до складу якої входить населений пункт, громада на підставі офіційних результатів аналізів збирається подавати позов до суду, аби відстояти інтереси селян.  

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів