У лікарнях Херсона «підгодовують» пацієнтів з Музиківки

Автор: Альона ШНАБСЬКА 30 Октября 2018 13:39

Добре, що, всупереч складним економічним часам, у херсонських лікарнях знаходять ресурси, щоб забезпечити харчуванням пацієнтів на стаціонарі. Наприклад, люди з районів Херсонщини, до яких рідко, а то й зовсім не навідуються родичі через значну відстань від їх населених пунктів до обласного центру, мають можливість поїсти хоч і пісненького, та все ж гаряченького.

Нині держава виділяє на харчування одного хворого лише 7,38 гривні на добу. На такі гроші годувати хворих пропонують в обласних лікарнях.

Як дорослу людину можна нагодувати тричі на день на таку суму? Ніяк. Наприклад, вартість лише одного бутерброду – скибочка чорного хліба (35 грамів) із маслом (20 грамів) – коштує нині близько 4 гривні 14 копійок. Таку суму ми отримали з розрахунку: 600-грамова буханка хліба за 11 гривень і 200-грамова пачка вершкового масла за 35 гривень.

Звісно, на виділені з держбюджету копійки на харчування пацієнтів у медзакладах не розігнатися, навіть і два бутерброди в день не приготувати. Саме тому керівництво лікарень крутиться як може. Один із варіантів, щоб збільшити суму на харчування хворих і відповідно покращити його – заводять знайомства з меценатами, сільгоспвиробниками, які допомагають крупами, овочами, мукою, маслом тощо. Відтак з’являється можливість хоч трохи якісніше і поживніше харчувати пацієнтів.

ГОДУЮТЬ ПРАКТИЧНО ПО-ДОМАШНЬОМУ

Чому раптом ми торкнулися цієї теми? За збігом обставин за останній тиждень довелося почути відгуки щодо харчування в лікарнях від кількох херсонців. Звісно, харчування в медзакладах нині скромне, але з голоду людям не дають померти – гаряченький супчик, кашку, чай дають як закон. Та в окремих лікарнях, як розповідають пацієнти, годують практично по-домашньому.

Наприклад , своїми враженнями щодо харчування в обласному кардіодиспансері поділилася читачка з Великоолександрівського району. Пацієнтка розповіла, що годують там добре. Крім стандартних каш, кожного дня дають котлети, варені яйця, смачні супи, борщ, квашену капусточку, огірочки, а на десерт – яблука свіжі або запечені, здобні булочки. Причому солять капусту, помідори та огірки там самостійно.

Щоб краще годувати хворих, багато років ця обласна лікарня товаришує з фермерськими господарствами. І добрі люди допомагають овочами та фруктами, мукою, навіть насінням соняшника, яке здають на переробку та отримують свіже масло для приготування страв.

Якщо обласні лікарні отримують 7,38 гривні на харчування хворих з держбюджету, то в міських лікарнях це питання покладають на місцеві бюджети. Як ми дізналися в міській лікарні імені Євгена Карабєлєша, наприклад, на харчування дітей передбачено до 20 гривень на добу, на ветеранів війни - до 55 гривень. Орієнтовно такі ж суми в інших міських медзакладах.

Відтак, наша читачка, херсонка Олена, яка нещодавно перебувала на стаціонарі в дитячому відділенні міської лікарні імені Тропіних через хворобу її дитини, була приємно вражена якістю лікарняного харчування для малечі. За словами мами, діткам готували дуже поживні та корисні страви: сирнички, до каші давали котлетки, в тому числі й рибні, супчики зі шматочками м’яса, булочки тощо.

ЧОМУ В МУЗИКІВСЬКИХ ПАЦІЄНТІВ МЕНЮ КРАЩЕ?

А днями читачка Світлана розповіла, що в міській лікарні імені Карабєлєша попри те, що добре харчують пацієнтів із Херсона, так ще й «пригодовують» чомусь саме сільчан із Музиківки. Як вона розповіла, в їдальні при видачі страви уточнюють, чи ви не з музиківської громади. Якщо так, то харчування «посилюють» м’ясними продуктами.

Звідки такі привілеї в музиківців? Цим ми поцікавилися в керівництва Музиківської об’єднаної територіальної громади, що в Білозерському районі. З’ясувалося, що ця ОТГ доплачує всім херсонським міським лікарням за лікування своїх мешканців. Щодо цього з міськрадою Херсона укладено договір на перерахунок коштів.

В 2018 році Музиківська ОТГ за рахунок медичної держсубвенції перерахувала міськраді близько 2 мільйонів гривень. А вже через міськуправління охорони здоров’я гроші направили до медичних закладів Херсона. Тому всі мешканці громади, а це майже 4 тисячі громадян, якщо потрапляють на лікування, мають посилене харчування, право лікуватися.

«Також наші сільчани мають право не вносити благодійні внески, - акцентували в Музиківській ОТГ. - Стосовно благодійних внесків прописано навіть у договорі».

До речі, варто зазначити, що таке право є в кожної людини, і не важливо, де вона проживає.

Музиківська ОТГ об’єднує 5 населених пунктів: Музиківка, Висунці, Мірошниківка, Східне та Загорянівка. І ця громада стала першою на Херсонщині, яка започаткувала таку практику з доплатою за лікування своїх людей. На території ОТГ працюють 13 фермерських господарств. Останнім часом в громаді будують плани щодо відкриття в найближчій перспективі заводу з виробництва брикетів і фабрики господарських товарів.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів