У Херсоні відкриють станції з переробки пластику та екомайстерню

Автор: Дарья Мельник 09 Октября 2019 16:10

Екоактивісти запроваджують та реалізують на території Херсонщини акції, які спрямовані на збереження навколишнього середовища. Найбільш приємне те, що серед борців за екологію є і школярі. Саме вони невпинно доводять дорослим про чистоту довкілля та його порятунок. Однією з яскравих прикладів борців за навколишнє середовище у Херсоні є команда «ZeroWaste School».

Протягом декількох років учні Херсонської загальноосвітньої школи №32 проводять заходи: збирають кришечки, сортують сміття, збирають тетра-пак, демонструючи місцевим мешканцям, що екоактивістом бути модно. Нещодавно юні екологи отримали грант у розмірі 12,5 тисяч євро на реалізацію чергового проекту. Більш детально про грантовий проект та умови участі журналістам інтернет-видання «Гривна» розповіла керівниця «ZeroWaste School: Херсон» Ольга Демченко.

«Наша команда виступає за чисте довкілля, а тому намагаємося не впускати можливості виграти грант та застосувати ці кошти на рідній Херсонщині. Усе почалося з того, що програма розвитку Організації Об`єднаних Націй (ПРООН)запустив Всеукраїнський проект під назвою «Врятуй пластикожую оззі», головна мета якого очистити Чорне море від пластику. Ми звичайно долучилися до акції і вже у вересні відвідали прибрежні населені пункти»,- прокоментувала Ольга.

Та на цьому проекти по збереженню та очищенню саме Чорного моря не закінчилися. ООН оголосив про початок прийому заявок на черговий грантовий проект. Сума, яка була зазначено у положенні проекту, зацікавила багатьох екоактивістів, адже за такі кошти можна не лише провести тренінги та навчити людей сортувати, а й дати старт власній справі з переробки.

Варто зазначити, що учасниками грантового проекту можуть бути тільки громадські організації. Так, як «ZeroWaste School: Херсон» не є ГО, вони вирішили звернутися до товариша – «Коаліція регіонального розвитку». Саме представники цієї коаліції допомогли відправити заявку та взяти участь.

Які заходи будуть проведені на території Херсонської області

На сьогодні у нашої команди багацько планів, які варто реалізувати. У першу чергу нас турбує те, що під час туристичного сезону прибережні населені пункти такі, як: Лазурне, Скадовськ та Залізний Порт перетворюються на сміттєзвалище, серед якого переважає пластик. Усі ми розуміємо, що ситуація не зміниться допоки суспільство не знайде йому альтернативу або використовуватиме у меншій кількості. Наприклад, щоденно морськими берегами здійснюється торгівля (солодощі, кукурудза та інші продукти харчування) усі вони, звичайно ж, замотуються у пакети або надаються в одноразових контейнерах. Усе це потім просто викидається, а інколи і не доноситься до сміттєвого бака.

Саме тому у вищевказаних населених пунктах проводитимуться цікаві заходи, де місцеві мешканці отримають нову корисну інформацію, навчатимуться сортувати сміття та зрозуміють, що екологію потрібно берегти. Одна з конференцій була націлена саме на підприємців, власників кафе, готелей та розважальних закладів. «Якщо не припинити цей безлад зараз, то через декілька років їх бізнес буде закритий, а море – мертвим»,- зазначила Демченко.

Але на заходах робота не закінчиться. Зовсім скоро у кожному пункті будуть встановлені сортувальні станції, куди люди звертатимуться та сортуватимуть власні відходи за певними категоріями.

Куди відправлятиметься відсортоване сміття

Те, що після сортування усе збиратиметься у загальну купу сміття – міф. Пластикові вироби направлятимуться на переробні підприємства до Голої Пристані або Херсона. Відомо, що наразі на Херсонщині є декілька підприємств, які перероблюють пластикові вироби на крошку або гранули. Крошка відправляється до Туреччини, де виробляють багаторазовий пластиковий посуд. Що стосується гранули, то з неї створюють міцну пластикову нитку, яка використовується для гнучкої та водонепроникної черепиці. За словами керівниці «ZeroWaste School: Херсон» Ольги Демченко, проводяться перемовини стосовно закупівлі обладнання для переробки вищевказаних виробів. Це дозволить перероблювати сміття на кожній станції та не сплачувати кошти за перевезення.

І останнім пунктом у проекті є відкриття пластикової майстерні у Херсоні. Сьогодні такі майстерні можна зустріти у великих містах, зокрема Одеса та Київ. Вони займаються виробленням дизайнерських або просто необхідних речей з пластикових кришечок. Відомо, що у майстерні працюватиме юнацький колектив «ZeroWaste School: Херсон». Адже за словами колег з Одеси, обладнання дуже просте у використанні і діти під наглядом дорослих з легкістю справляться з роботою. Обладнання для майстерні вже замовлене. Наразі ведуться перемовини з представниками міської ради щодо виділення приміщення.

Як раніше повідомляв сайт «Гривна», наразі екоактивісти «ZeroWaste School: Херсон» реалізовують проект «Херсонські гори без сміття». Останньою зупинкою команди стало селище Станіслав.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів