Сьогодні в Україні запровадять воєнний стан?

Автор: Виталий Яшков 26 Листопада 2018 07:20

Зранку 25 листопада Військово-морські сили ЗСУ повідомили, що прикордонні кораблі РФ «здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України»: російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксиру.

У «прикордонному управлінні ФСБ по Криму» заявили, що три кораблі Військово-морських сил України перетнули державний кордон Росії. Згодом росіяни заборонили прохід цивільних суден через Керченську протоку.

Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко повідомив, що екіпажі українських кораблів, які очікують можливості перетнути Керченську протоку, перебувають у бойовій готовності і готові до можливої висадки російського десанту. Воронченко оцінив обстановку біля Керченської протоки як «складну й напружену», повідомляє сайт "Українська правда".

Станом на 19:00 Командування ВМС ЗС України повідомило, що російські кораблі та катери розпочали переслідування корабельної групи Військово-морських сил ЗСУ та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.

Станом на 20:28 у Командуванні ВМС ЗСУ повідомили, що проти корабля ВМС ЗС України під час виходу з Керченської протоки катери Прикордонної служби ФСБ РФ застосували зброю. 

Після цих дій зі сторони РФ Президент України Петро Порошенко скликав термінове засідання ради Національної безпеки та оборони України, яке назначив на 12 годину ночі.

Засідання розпочалося із повідомлення начальника Генштабу Віктора Муженко.

«Станом на цей час, доля військових нам не відома. За попередньою інформацією: 6 поранених, з яких двоє тяжкопоранені. Загалом 23 у полоні, але з ними втрачено зв’язок», - сказав Муженко.

Далі виступив Порошенко із зверненням до Верховної Ради, про необхідність введення воєнного стану на території України.

«Сьогодні ми повинні розглянути один проект рішення - підготовка України до військового стану, аби ВР розглянула його на позачерговому засіданні. Долі моряків, які потрапили в полон, станом на пів першу ночі не відома. Я, як Президент відповідно до Конституції України підтримую винесення відповідного рішення. Запровадження військового стану не означає, що Україна буде проводити наступальні дії, це означає, що ми будемо захищати власний суверенітет та територіальну цілісність», - заявив Президент Порошенко.

Зі слів голови Нацполіції Сергія Князєва, впровадження воєнного стану означає, що поліція перейде на посилений режим охорони та всіма силами буде перешкоджати створенню масових заворушень на території країни.

Натомість, голова НАБУ Яків Смолій заявив, що воєнний стан ніяк не вплине на повноцінну роботу банків на території України.

Що стосується пропускного режиму на кордоні з Україною, то жодних обмежень для громадян не буде. Але голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал запропонував Президенту переглянути право перетину кордону для деяких категорій громадян РФ.

Під час воєнний стану ніяких обмежень свободи слова не буде. Натомість, міністр інформаційної політики Юрій Стець закликав журналістів користуватися офіційними джерелами для об’єктивного висвітлення інформації.

Загалом вирішили, що позачергове скликання ВР України відбудеться сьогодні о 16:00. Про це повідомив голова ВР України Андрій Парубій.

«На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України і звернення Президента, на понеділок, 26 листопада 2018 року на 16:00 я скликаю позачергову сесію Верховної Ради», - заявив Парубій.

Президент Порошенко планує звернутися до країн ООН та ЄС, аби заручитися їхньою підтримкою проти військової агресії Росії.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів