Що для жителів Херсонщини означатиме введення воєнного стану?

Автор: Антон КОСТЮК 26 Листопада 2018 20:32

Херсонщина - прикордонна область, яка межує з тимчасово анексованою територією АР Крим. Акт військової агресії РФ, який був здійснений на території Чорного моря 25 листопада, також близький до нашої області. Тож введення воєнного стану неабияк може вплинути на життя мешканців області.

За попередньою інформацією, яку озвучив Президент України Петро Порошенко, у разі, якщо депутати ВР проголосують сьогодні за проект рішення про введення воєнного стану, то він розпочнеться на території України 28 листопада та протримається протягом 30 днів.

Що означатиме для жителів Херсонщини введення воєнного стану та як може змінитися їх повсякденне життя?

У першу чергу, це підвищений рівень безпеки та контролю зі сторони військових та Нацполіції. Для потреб оборони вони матимуть право вилучати майно у громадян та юридичних осіб. Згідно з законом, вони отримують право на перевірку документів, обшук громадян та їхнього майна. Також кожен працездатний громадянин може бути залучений до робіт в оборонній сфері.

Оскільки Херсонщина межує з тимчасово окупованою АР Крим, то на пропускних пунктах будуть діяти особливі умови перетину кордону. Але вони торкнуться лише громадян РФ. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

«Пункти пропуску до Криму будуть функціонувати в обмеженому форматі для громадян РФ в обидві сторони», - заявив Гордєєв.

Також одне з основних положень воєнного стану - комендантська година. Її запровадження означає, що у певний період часу громадянам буде заборонено перебувати на вулицях та у громадських місцях.

Під час воєнного стану забороняється діяльність партій та громадських організацій, якщо вони загрожують суверенітету України. Під цю заборону перепадає й проведення мітингів та референдумів.

В осіб, які мали дозвіл на носіння вогнепальної та холодної зброї, вона може бути вилучена.

Також передбачається контроль за роботою місцевих та всеукраїнських ЗМІ. Натомість, зі слів міністра інформаційної політики Юрія Стеця під час воєнного стану жодних обмежень слова не буде.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів