Реформа на практиці: як у Музиківській ОТГ відновлюють медицину та допомогають пацієнтам

Автор: Полина Дайнега 21 Августа 2019 16:04

Здоров'я пацієнтів понад усе! Саме під таким гаслом почали й продовжують впроваджувати медичне реформування у Музиківській об'єднаній територіальній громаді (ОТГ).

«Медична реформа для людей, проте потрібно правильно розставити пріоритети, аби суспільство дійсно відчуло турботу лікарів, держави та зверталися не боючись. На жаль, не усі мешканці Херсонщини відчули змін у сфері медицини, то це вже недопрацювання на місцевих рівнях»,- зазначив селищний голова Олександр Лейбзон.

Наразі під керівництвом ОТГ знаходиться три медичні установи, а саме: два фельдшерських пункти та амбулаторія. Базову допомогу в амбулаторії надають два лікарі сімейної медицини, вони оглядають, виписують направлення та координують пацієнта.

Попри те, що амбулаторія знаходиться на території селища, вона має значно кращий вигляд міських. У лабораторії, працюючої на базі медичного закладу, встановлені аналізатори за допомогою, яких можна отримати результати більшості аналізів і всього за декілька хвилин.

Варто зазначити, що керівництво об'єднаної територіальної громади подбало про мешканців не лише на первинному рівні, а й на вторинному. Так, були підписані договори з міськими лікарнями, які надають можливість отримувати безкоштовну медицину.

«Наразі товаришами нашої амбулаторії є Херсонська міська клінічна лікарня ім. Тропіних, Херсонська міська клінічна лікарня ім. Карабєлєша та Херсонський обласний онкологічний диспансер. З головними лікарями закладу були укладені договори. Селяни отримують безкоштовне лікування, адже з місцевого бюджету херсонські медичні заклади отримують фінансову підтримку»,- додав селищний голова.

Що стосується фінансування, то у минулому році на первинку було витрачено 1,8 мільйона гривень державної субвенції. У цьому ж, окрім субвенції від держави додалися ще й місцеві кошти. Так, виділено всього 1 мільйон 120 гривень. Детальний розподіл дивіться на інфографіці (нижче).

Відмінну працю в амбулаторії оцінюють не лише пацієнти, а й представники Міністерства охорони здоров'я України. Минулої п'ятниці, 16 серпня, заклад отримав медичну акредитацію. За словами виконуючої обов'язки завідуючої амбулаторії Мар'яни Болюк, щастя немає меж. Ми довго до цього йшли й тепер цей сертифікат тішить мені душу. Бачимо, що робимо усе не марно і головне – правильно.

Відомо, що на сьогодні КНП «Музиківська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» - це єдиний заклад Херсонської області, який отримав медичну акредитацію.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів