Реформа — в ручному режимі?

Автор: Лідія ЛЕЩЕНКО 31 Серпня 2020 12:37

Уже кілька років, відколи триває освітня реформа, на Херсонщині постає питання про закриття так званих малокомплектних шкіл – сільських закладів, де навчаються небагато учнів

Аби не втрачати працюючі школи та не змушувати всіх учнів і вчителів «подорожувати» на навчання за кілька кілометрів від дому, довелося переробляти структуру закладів. Так, у селах залишають молодших учнів, а старші їздять до так званих опорних шкіл – більш великих і обладнаних для викладання різних предметів. І хоча для підвозу школярів працюють шкільні автобуси, звісно, батьки часто невдоволені тим, що доводиться витрачати більше часу на дорогу, а діти знаходяться далеко від дому. Здавалося б, що поробиш – такі вимоги часу, обумовлені економікою та іншими стандартами освіти абощо.

Наприклад, цьогоріч лише в Cкaдoвcькoму paйoні не відкриють двері з початком навчального року три малокомплектні школи в ceлax Xaтки, Aндpіївкa та Гocтpoпoдoлянcькe. Як пояснив голова Скадовської райради Oлeг Cтapeнький, дeмoгpaфічна cитуaція в циx нaceлeнниx пунктax нe дaє нaдії нa збільшення кількості учнів, тож їм тепер доведеться їздити на навчання до сусідніх сіл. За словами голови РДА Cвітлaни Пoкутньої, навчання oднoгo учня мaлoкoмплeктнoї шкoли обходиться в понад 50 тиcяч бюджетних гpивeнь нa рік – удвічі більше, ніж у великому навчальному закладі.

Тому гостро стоїть і питання ліквідaції шкoли в селі Пeтpoпaвлівка того ж таки Скадовського району, дe навчаються близько 50 учнів. Обговорення цього триває з травня – батьки написали відчайдушні листи головам райради, РДА, начальнику управління освіти тощо з вимогою не закривати школу.

«Чому ми повинні відправляти своїх дітей світ за очі, коли в селі є своя школа, яка нас повністю задовольняє? Залиште нам школу, руїн у селі достатньо!» – ці рядки передають настрій сільчан.

Великою проблемою вони також вважають бездорiжжя, по якому будуть пiдвозити дiтей до школи, а це бiльше 20 кiлометрiв.

І особливо дратує ця ситуація мешканців Скадовського району після того, як Президент Володимир Зеленський під час недавнього візиту на Херсонщину дав зрозуміти, що подібні питання можна вирішити «ручним керуванням». Мова йде про село Садове під Херсоном: виступаючи там, Президент заявив про необхідність провести реформу сіл – «принциповий, державний підхід до сіл, до маленьких містечок. Я думаю, – сказав Володимир Зеленський, – що на прикладі цього Садового й назва була б дуже символічна – Садова реформа».

На думку Президента, в кожному селі повинні бути створені робочі місця, а жителям мають бути доступні школа, медична допомога, послуги онлайн. А хіба ж хто проти цього – та, на жаль, реалії зовсім інші... В школі в Садовому навчаються 128 дітей, і жителі села побоюються, що в результаті освітньої реформи цього навчального закладу не буде.

«Я їм сказав, що такого ніколи не буде: ми не допустимо», – повідомив глава держави та пообіцяв порушити це питання на зустрічі з в. о. міністра освіти Сергієм Шкарлетом.

«Наші діти ходять до Пет-ропавлiвськоi ЗОШ, щодо якої всупереч думцi селян районною владою прийнято рiшення про закриття (лiквiдацiю), – написав у “Фейсбуці” голова Благодатненської ОТГ Василь Козак. – І погляди на питання невеликих шкіл і їхнього функціонування від Президента та “слуг народу” на місцях у данному питанні не співпали. Або ж думка Зеленського була висловлена лише для однієї конкретної школи й мала популістичний окрас, або місцева влада не рахується з думкою Президента».

Що ж, цікаво, чим обернеться обіцянка Президента для села Садове – бо для інших малих шкіл надія на існування вже й не жевріє...

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів