Перехідні процеси церковних організацій Херсонщини обговорили з представниками ОБСЄ

Автор: Иван Подлесный 07 Мар. 2019 19:40

6 березня в облдержадміністрації відбулась зустріч першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитра Бутрія з міжнародними спостерігачами Організації з безпеки та співробітництва в Європі Спеціальної моніторингової місії в Україні Мікелем Ріккою та Йоханом Сітреусом. Про це повідомляє прес-служба Херсонської ОДА. 

Міжнародних спостерігачів ОБСЄ цікавили питання щодо найближчих змін в структурі Херсонської облдержадміністрації з метою створення підрозділу, відповідального за проведення реєстрації церковних і релігійних громад, роз’яснення процесу державної реєстрації на обласному рівні.

Окрім того, обговорили процес переходу зазначених громад до інших деномінацій, а також процедури голосування і визначення членів церковної чи релігійної громади.

Перший заступник голови ОДА поінформував, що 31 січня 2019 року набули чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» № 2673-VIII від 17.01.2019 року, відповідно до якого суб’єктом державної реєстрації у разі державної реєстрації юридичних осіб - релігійних організацій визначено зокрема обласні державні адміністрації.

Відповідно, буде утворено новий підрозділ в структурі облдержадміністрації, який, у свою чергу, займатиметься питаннями взаємодії з релігійними організаціями, а саме реєстрації їх статутів та внесення даних до єдиного реєстру юридичних осіб.

Взагалі, будь-які дії релігійних громад на території України здійснюються, керуючись Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», в якому зазначено, що здійснити перейменування релігійна організація (об’єднання) має впродовж 4 місяців – не пізніше 24 квітня 2019 року, а релігійна громада впродовж 9 місяців – не пізніше 26 вересня цього року.

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів