Олександр Книга розповів про життя Херсонського театру імені Куліша та сюрпризи для глядачів

Автор: Дарья Мельник 02 Октября 2019 09:45

Вже цієї суботи, 5 жовтня, у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Куліша стартує перший день 84-го театрального сезону. Традиційно напередодні відкриття у театрі-кафе провели прес-конференцію, де журналісти мали змогу дізнатися про успіхи, новинки та плани.

За словами директора театру Олександра Книги, цьогорічне відкриття буде не схоже на минулі! Адже на глядачів очікуватиме червона доріжка, папараці, живі скульптури та ще багато приємностей. Окрім пишної зустрічі, кожен зможе продегустувати смачні вина та скуштувати устриці. І, звичайно ж, очікують цікаві фотозони, приємна музика та гарна атмосфера.

«Тому долучайтеся та відкрийте сезон разом з нами»,- зазначив директор театру Олександр Книга.

Як та чим дивуватимуть актори та дирекція театру у 84-му сезоні

Сюрпризи театрали готують для глядачів кожний сезон і цей – не виключення. Один з них буде продемонстрований безпосередньо під час самого відкриття. Так, творча група театру презентує концертну програму присвячену 80-річчю легендарного актора культурного осередку – Бенефіс народного артиста України Анатолія Толока. Він віддано служить театру вже 53 роки. Одним з найочікуваніших проектів цього сезону той, який створюється спільно з братами Капрановими.

«Ми активно працюємо. Брати вже написали п'єсу, надіслали нам. Йде робота над нею, кожен вносить свої корективи. Це дуже потужна робота, тому якщо не встигнемо до Нового року, очікуйте після»,- прокоментував Олександр Книга.

Попри те, що до Нового року та святкових заходів ще понад два місяці, у театрі вже активно готуються до зимових свят. За словами керівництва, багато надзвичайного створюють саме для юних глядачів. Адже наразі переважна більшість малечі захоплена соціальними мережами, інтернетом взагалі, тому вражати їх не легко. Очікується дві цікаві прем'єри: дитячий перфоманс на українську тематику та доросла новорічна розважальна програма. Не обійдеться і без сучасних п'єс, проте точні назви ще невідомі.

Перше завдання, яке стоїть перед акторами театру – відновити покази вистав, про які забули. Є такі вистави, які показані не більше 5 разів, а отже більшість глядачів не встигли їх переглянути. Активна робота також ведеться і над виставою «Ображені Україна», українською класикою «Украдене щастя», «Фарбований лис».

Варто зазначити, що переважна більшість нових вистав та програм передбачаються у наступному році: лютий, березень і до завершення сезону.

Реконструкція будівлі театру та нагальні проблеми

Вистави виставами, проте проблем у театрі, як виявляється, вдосталь. До них можна віднести і відмову міської ради у допомозі перевозити людей під час проведення Мельпомени, і безліч інших. Та однією з найважливіших на сьогодні вважається застаріле сценічне обладнання.

«У нас є проект, за експертизу якого ми вже сплатили театральні кошти. Цей проект базується на світлотехнічному обладнанні сцен. Проект не маленький - на 15 мільйонів гривень. У нашому театрі стан апаратури та обладнання, з яким працюють на сцені, викликає не просто побоювання, а страх. Адже було дві пожежі за останній сезон, які вдалося вчасно загасити. Це просто горить проводка в трубах, термін якої 25 років. А у нашому театрі з 60-х років не було проведено капітального ремонту. Бажаю встановити сучасне обладнання, щоб не було соромно перед іноземними колегами»,- розповів Книга.

Гроші на придбання нової техніки обіцяють, а ось коли насправді вони будуть надані театру для реалізації вищевказаного проекту – невідомо.

Здобутки театралів Херсона на Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях

Навіть влітку актори, режисери та інші підрозділи культурного осередку не відпочивали. Вони подорожували, представляли та прославляли наш край на закордонних фестивалях. Так, Олександр Книга очолив журі Міжнародного театрального фестивалю Tiyatro Sanati, який проходив у Туреччині. Також актори театру були запрошені до Грузії, де взяли участь у V Міжнародному театральному фестивалі національної драматургії. Театрали представили грузинським глядачам виставу «Порожнеча». Окрім цього, відвідали фестиваль «Золотий лев» у Львові та «VIEfest» у Запоріжжі.

«Мене тішить те, що наш херсонський театр є одним з найкращих в Україні. Це такий захват, коли після вистави біжать колеги та глядачі на сцену зі сльозами на очах та неймовірними враженнями. Коли нашим акторам кажуть, що вони неймовірні, а гра – бездоганна. Це і є найвища нагорода»,- прокоментував Книга.

Ще однією приємною новиною є те, що Херсонський театр імені Куліша єдиний з українських увійшов до Євразійської асоціації театрів. Тож далі - більше!

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів