Насиллю - ні: у Херсоні обговорили відкриття Кризового центру

Автор: Дарья Мельник 19 Мар. 2019 18:48

Щодня кожна третя людина потерпає від насилля. Після виклику поліції та проведення бесіди з правоохоронними органами жертви вимушені повертатися додому, адже притулок для цієї категорії людей на Херсонщині відсутній. 

Аби вирішити дану проблему, працівники соціальної політики, представники громадських організацій та активісти піднімали питання стосовно створення Кризового центру на Міжнародних конференціях та з'їздах, створювали проекти та гранти. Через декілька років їх все ж таки почули та перейшли від слів до справи. Завдяки активній співпраці з міжнародними фондами вже зовсім скоро у Херсоні відкриють перший Кризовий центр, де постраждалі від домашнього насилля отримуватимуть допомогу.

Напередодні відкриття була проведена конференція, на якій розповіли більш детально про пророблену роботу та плани на майбутнє. До обговорення долучилися начальник управління соціальної політики Олена Рузгіс, інспектор зі зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції у Херсонській області Олена Вахтель, представниця ГО «Ліга соціально-відповідальних жінок» Наталя Краска та регіональний спеціаліст Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Анжела Литвиненко.

Як зазначила Олена Рузгіс: «Всього у минулому році на лінію «102» надійшло понад 4000 тисячі звернень про домашнє насилля. Проаналізувавши тогорічну статистику, ми бачимо, що 90% постраждалих - жінки, усе інше чоловіки та діти. Ми розуміємо, що ця тема – актуальна сьогодні, як ніколи. Її потрібно вирішувати терміново. Тому ініціатива створення центру має право на життя».

Доки центр офіційно не був відкритий, на теренах Херсонщини з січня працює пілотний проект, у рамках якого жертви вже отримують належну допомогу. Основний механізм потрапляння людини до місця виключно через мобільну бригаду. Саме вони першими виїжджають на місце та надають допомогу.

За словами Олени Вахнель, окрім активістів та громадських організацій, проти насильства виступають вищі органи. Так, 11 січня 2019 року у Кримінальному кодексі України відбулися нововведення – стаття 126-1 «Домашнє насилля». Згідно зі статтею, особа, яка скоїла домашнє насилля понад три рази на рік буде позбавлена волі до 2 років. І вже працюватиме з нею не поліція, а слідчо-оперативна група.

Планується, що офіційне відкриття центру буде на початку літа цього року. Місце розташування знатимуть тільки працівники мобільних бригад та відповідні органи. Це дозволить жертвам не перейматися стосовного того, що кривдний знайде її та вчинить подібні дії.

На момент відкриття центру діятиме проект «Протидія гендерно обумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства в м. Херсоні». В рамках проекту заплановано провести цикл лекцій, семінарів, тренінгів для правоохоронців, навчальних закладів та закладів охорони здоров’я, соціальних працівників, представників громадських організацій. Також планується налагодити роботу з правоохоронними органами, що дозволить оперативніше реагувати на виклики та доставляти жертв у місце захисту.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів