На Херсонщині продовжується осіння перевірка великої рогатої худоби

Автор: Дарья Мельник 23 Сентября 2019 16:30

Згідно з планом протиепізоотичних заходів по Бериславському району, впродовж вересня-жовтня 2019 року заплановане проведення осінньої диспансеризації 3000 голів великої рогатої худоби. Нагадаємо, що диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин (коней, дрібної рогатої худоби, великої рогатої худоби), профілактику та лікування хвороб. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії, що служить передумовою подальшого успішного лікування.

Потрібно завжди пам’ятати, хворобу легше запобігти, ніж лікувати. А захворювання, виявлені на ранніх стадіях, у більшості виліковні. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки. На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок.

Одного разу набута інфекція стає довічною. Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний, тобто виявлення антитіл у сироватці крові тварин. Не можна не згадати і про туберкульоз. Адже ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Тому, обов’язковими заходами є своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин, оздоровлення.

Всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані. Це стосується і приватного сектора.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів