Мільйонна економія для бюджету: Херсонська облрада проти пониження «допорогових» закупівель

Автор: Аркадій Ліснічук 22 Октября 2019 14:30

«Допорогові» закупівлі – так звані прямі договори між підрядником та замовником, які проходять без конкурсу. Наприкінці літа Херсонська облдержадміністрація виступала із ініціативою, щоб всі закупки товарів та послуг, які перевищують суму в 50 тис. грн, проходили на конкурсній основі через портал «Prozorro». Тоді ж голова ХОДА Юрій Гусєв підписав розпорядження, яке регламентує, що саме за такою системою мають працювати всі структурні підрозділи ОДА.

За словами радника голови ОДА із питань діджиталізації Андрія Богдановича, завдяки таким діям вже вдалося зекономити 365 тис. грн бюджетних коштів. Проте, ця сума могла бути в десятки разів більшою, якби «допорогові» закупівлі понизили й у Херсонській облраді.

«Для комунальних закладів, які підпорядковуються Херсонській облраді, така процедура є рекомендаційною. Для того, щоб вона стала обов’язковою, ми направили на облраду проект рішення, який мав би спочатку бути схвалений профільною комісією, а вже потім підтриманий на сесії. Проте, наш проект рішення навіть не допустили на сесію. ЇЇ «зарубала» депутатська комісія з питань управління об’єктами комунальної власності», - говорить Богданович.

Також він додав, що у разі прийняття вищевказаного проекту рішення бюджет матиме змогу на рік економити 10-15% на всіх допорогових закупівлях. Якщо це перевести на цифри, то виходить сума в близько 91 млн грн, адже із початку року Херсонська облрада уклала прямих договорів на суму в понад 606 млн грн.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів