Мешканці Херсонщини благають: «Допоможіть нам відстояти нашу лікарню!»

Автор: Ольга ЛЯШОК 05 Сентября 2018 13:58

«Шановна редакціє «Гривни»! Звертаємося до вас із проханням допомогти врятувати стаціонар нашої лікарні від закриття, – нещодавно надійшов до нас такий лист, під яким стоять 89 підписів мешканців Великоолександрівського району. - Медична реформа «добігла» й до нас, жителів Калинівської лікарської дільниці.

Наша лікарня обслуговує 11 навколишніх сіл. Останнім часом лишилося тільки 10 ліжок для стаціонарного лікування – хоч і мало, та ми були вдячні. Зараз дізналися, що ставлять питання про закриття нашого стаціонару, оскільки наша лікарня економічно заважає районній!

Дорогі люди! За часи перебудови країни в нашому селі закрили всі діючі підприємства, зникли робочі місця для селян. Хто молодий або заможніший, то виїхали, а в селах залишилися більше старі немічні люди. Всі рахують, які ми стали економічно невигідні, та ніхто не задумується, як із такими мізерними пенсіями ми будемо лікуватися. Треба медичну допомогу наближати до людей, а в нас її взагалі забирають. Зараз часто трапляються інсульти, гіпертонічні кризи, та й багато інших хвороб, коли потрібен стаціонар,
а від нас його переносять за 70 кілометрів.

Дорога до райцентру встелена ямами та нецензурною лайкою водіїв, а взимку нерідко буває, що навіть хліб не завозять.
А хворому як же тоді?! Чого всі забувають, що в селі живуть хлібороби та люди, які їх обслуговують, а ще пенсіонери. Для нас нічого не вигідно відкривати, тільки забирати та
з поля вивозити зерно, щоб на столі в інших був щодня запашний хліб?! А в яких умовах живуть і працюють ці сільські “економічно невигідні” люди, нікого не цікавить? Допоможіть нам відстояти нашу лікарню – вона нам життєво необхідна!»

За коментарями щодо ситуації, викладеної у відчайдушному колективному листі, «Гривна» звернулася в обласне управління охорони здоров’я. Та нам відповіли, що чиновники від медицини не контролюють такі питання: рішення про закриття чи будь-яку реорганізацію медичних закладів приймає їх власник.
У даному випадку це районна рада Великоолександрівського району.
А обласний департамент хіба що повідомлять про зміни як факт.

Калинівський селищний голова Валерій Явтушенко у телефонній розмові з журналістом зазначив, що це питання дуже гостре, і люди, почувши про можливе закриття лікарні, готові були їхати кудись мітингувати. На жаль, проблема ця вирішується не місцевою владою, але на колегії облради пролунали запевнення, що нічого закривати не будуть, тож хвилюватися немає потреби.

Звернулися ми й до голови Великоолександрівської райради Світлани Гречаної. І почули у відповідь: «Ніхто лікарню не закриє! Слова про таку можливість належать головному лікарю райлікарні, адже відділення в Калинівці – це філія закладу. Але це була думка тільки лікаря, яка, звісно, має право її висловити, навіть якщо з нею не згодні. Мова про те, що не вистачає коштів на медицину. Та це проблема не лише Калинівки чи району, а країни взагалі. Можливо, закриття відділення й зменшило би фінансові негаразди, та ми розуміємо величезну соціальну важливість цього лікарняного відділення. Далека відстань від райцентру, погані дороги для селян створюють важкі перепони, практично
роблять недоступною медичну допомогу.

А головний лікар у Калинівці Ольга Попова – добрий професіонал, хоч і сама вже пенсійного віку, та кваліфіковано допомагає пацієнтам незалежно від часу доби. Тож депутати райради навіть не виносять питання про закриття лікарняного відділення в Калинівці на сесію – ми цього просто не допустимо!

Сподіваємося, що під кінець року додатково виділять медичну субвенцію, але в будь-якому разі якось будемо викручуватися».

Ми раді, що можемо заспокоїти мешканців Калинівки та навколишніх сіл: лікарню в них не заберуть.

Читайте також: Херсонцы, бесплатные лекарства для лечения в стационарах есть! Вам должны предоставить их перечень

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів