З наступного року у нашому місті може запрацювати комунальна установа «Агенція розвитку Херсона». Вона буде займатися залученням іноземних та українських грантових проектів, що можуть реалізовуватися у Херсоні. Попередньо вирішено, що агенція працюватиме за 10 основними напрямами: урбаністика, розвиток підприємства, освіта, інвестиції, наука, промоція міста, розвиток громадського суспільства, культура, рекреація та оптимізація виконавчих органів міської влади. Саме такі напрями роботи визначено під час обговорення із громадськістю.

«Спочатку «Агенція розвитку Херсона» буде фінансуватися із міського бюджету. Наприклад, на наступний рік потрібно близько 775 тис. грн, які підуть на виплату заробітної платні штату працівників установи. Взагалі-то ми розраховуємо на те, що з 2022 року, а в ідеалі із 2021, ми буде платити заробітну платню не з бюджету, а з зароблених коштів, які ми плануємо отримувати із реалізації грантів та інвестиційних програм», - говорить радник голови Херсонської міськради Артур Мадатян.

Щороку планується реалізовувати мінімум 48 проектів за вищевказаними напрямами діяльності. Тільки на написання та подачу грантових заявок у наступному році планується витратити близько 1,2 млн грн. Цікаво й те, що при формуванні проектів обов’язково будуть враховуватися й думки самих херсонців. Тобто містяни зможуть безпосередньо брати участь у визначенні напрямів розвитку Херсона.

«Ми хочемо, аби плани діяльності агенції засновувалися на потребах самих херсонців. У нас будуть працювати менеджери, які зможуть професійно перевести проблему у проект, який допоможе її вирішити. Взаємодія з людьми, які живуть у місті та говорять про те, чого не вистачає у Херсоні є дуже важливою для нас. Ми хочемо зберегти цю громадську складову, щоб у подальшому ми могли реалізовувати проекти спільно із громадськістю», - зазначає радниця міського голови Наталя Матковська.

КУ «Агенція розвитку Херсона» розпочне працювати тільки із наступного року й тільки у випадку, якщо питання її створення підтримає більшість депутатів на грудневій сесії Херсонської міськради.

Зазначимо, що національна мережа «Асоціації агенцій регіонального розвитку України» у своєму складі налічує 40 українських міст, а європейська «EURADA» - 130 учасників із різних країн світу. Якщо Херсон долучиться до асоціації, то він матиме змогу переймати досвід та успішні практики реалізації проектів у кращих українських та світових міст.

Наприклад, починаючи із 2016 року «Асоціація розвитку» успішно працює у Миколаєві. Тільки минулого року їм вже вдалося успішно реалізувати 10 проектів. Серед найцікавіших – запровадження роздільного збору сміття у місті, встановлення арт-об’єкту «I LOVE MYKOLAIV», організація та проведення культурного фестивалю «Mykolaiv art week 2018» та багато інших проектів, які були реалізовані у сусідньому місті завдяки «Асоціації розвитку Миколаєва». Що стосується фінансування, то за 2018 рік їм вдалося залучити понад 1,7 млн грн небюджетних коштів, які пішли на розвиток міста.

Тэги:

Власть
Деньги
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів