Дітям карантин не стає на заваді

Автор: Анастасия МАТЮХИНА 08 Апр. 2020 11:29

Із початку карантину на Херсонщині не всі поспішають дотримуватися відповідних обмежень: деякі магазини та кафе продовжують працювати в звичному режимі, незважаючи на правила та не дотримуючись санітарних норм

 

Як повідомляють в обласному управлінні Національноїполіції, вже складено 112 протоколів за фактом порушення карантину. Люди доволі активно телефонують до поліції та повідомляють про роботу під час карантину тих чи інших закладів. Проте й самі громадани дозволяють собі нехтувати правилами безпеки – не раз у місті помічали довжелезні черги біля магазинів чи банків, що само по собі, звісно, не дивно.

А от те, що більшість людей у цих чергах знаходяться без захисних масок, ще й не тримають безпечну дистанцію (1,5–2 метри) один від одного, вже становить серйозну загрозу для безпеки оточуючих. Навіть не допомогло те, що з 11 березня працівники поліції здійснювали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо карантинних заходів.

Через те, що кількість хворих на COVID-19 в Україні зростає щодня більше, ніж на 10%, Кабмін із 6 квітня посилив вимоги до обмежувальних заходів у зв’язку з карантином. Тож тепер на перебування в громадських місцях без маски чи респіратора не будуть закривати очі. Крім того, до 24 квітня діятиме заборона на переміщення групою більше, ніж дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводу дітей); відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою); відвідування спортивних і дитячих майданчиків, а також перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх. У разі порушення цих заборон на громадян чекатиме штраф у суммі від 17 до 34 тисяч гривень. Доволі значна сума, особливо в умовах карантину, коли більшість людей тимчасово залишилася без роботи. Проте, напевно, виправдана, коли здоров’я та безпека важливіші за повсякденні справи та розваги. За словами начальника обласного главку поліції Олександра Прокудіна, правоохоронці  будуть оперативно та жорстко реагувати на всі порушення умов карантину.

І поліція, і уряд наголошують на тому, що дорослі мають стати для дітей прикладом правильної поведінки під час карантину. Адже хоч звідусіль і говорять, що «карантин – це не канікули», а школи перейшли на дистанційне навчання, зрозуміло, що в таку чудову погоду дітям хочется гуляти, а не сидіти вдома. Тож варто пояснити їм, що це робиться не просто так, а задля їхної ж безпеки.

Зі свого боку ювенальна поліція в період призупинення навчального процесу та посилення обмежувальних заходів проводитиме рейди в місцях можливого скупчення дітей (парках, майданчиках, скверах, дворах) для недопущення їх появи на вулиці в період карантину. Відзначимо, що днями в соцмережах з’явилося повідомлення (яке згодом підхопили декілька місцевих інтерент-ЗМІ) про те, що 1 квітня в Шуменському мікрорайоні поліцейські приїхали на виклик про порушення карантину та зупинили масові дитячі ігри на спортивному майданчику. Як повідомили «Гривні» представники поліції, жодних даних про цей виїзд не було зареєстровано ні патрульними, ні головним управлінням. Ця новина, ймовірно, була вигадкою чи то першоквітневим жартом (це знову ж свідчить, що не варто довіряти всьому, що з’являється в Мережі, особливо під час карантину). Проте навіть якщо цього виклику не було, така ситуація цілком реальна (дивись фото) – діти та підлітки все одно виходять на вулицю, щоб зустрітися з друзями. Тож нині завдання правоохоронців – пояснити молоді, як важливо залишатися вдома.

До речі, як повідомляє начальник відділу ювенальної превенції Ярослав Шанько, правоохоронцям мало не що-дня доводиться розшукувати підлітків, котрим уже несила сидіти в чотирьох стінах. Так, 30 березня поліцейські майже добу розшукували 15-річного хлопця, який утік із дитячого будинку сімейного типу. Вранці наступного дня підлітка побачили на вулиці в компанії однолітків. Як з’ясувалося, хлопцю просто набридло сидіти вдома, й він захотів зустрітися з друзями. Крім розшуку втікачів, упродовж карантину в області поліцейські виявили вже 17 фактів продажу неповнолітнім алкоголю та цигарок. Як відзначає Шанько, це навіть більше випадків, ніж у «звичайний» час. От такі незмінні «розваги» в молоді, навіть в умовах карантину.

Тож аби убезпечити своїх дітей, інших людей, батькам доведеться добряче помізкувати, чим зайняти дітлахів (окрім, звісно, навчання), щоб їм менше кортіло на вулицю. А от підліткам саме час проявити розважливість і відповідальність, як дорослим. Останні, в свою чергу, повинні самі стати прикладом.

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів