Чи підвищиться тариф Херсонської ТЕЦ в новому опалювальному сезоні?

Автор: Альона ШНАБСЬКА 06 Ноября 2018 16:42

Останнім часом навколо Херсонської ТЕЦ було немало різних розмов і стосовно процесу відключення старого центру Херсона від централізованого опалення, і можливого зміни її керівництва, і навіть зриву опального сезону.

Кілька місяців тому «Гривна» намагалася отримати офіційні відповіді щодо ситуації на підприємстві та підготовки ТЕЦ до опалювального сезону, але компетентної детальної відповіді на наш офіційний запит ми так і не отримали. Нині стало відомо, що керівника Херсонської теплоцентралі все ж змінили. З 19 жовтня 2018 року т.в.о. генерального директора Акціонерного товариства «Херсонська теплоелектроцентраль» призначено Віктора Івановича Судака.

Відтак, новий керівник визнав за необхідне поспілкуватися з журналістом «Гривни» і відповісти на запитання, які хвилюють херсонців.

- Вікторе Івановичу, наскільки ТЕЦ на сьогодні готова до нового опалювального сезону?

- Станом на 1 листопада основне обладнання станції готове до початку осінньо-зимового періоду. Виконано всі заплановані ремонтні роботи на мережах. Проведено два гідравлічні випробування на теплових мережах. Практично всі діючі тепломережі вже заповнені водою (деякі - в процесі заповнення) і готові до пуску. Пошкодження, які виявляються, відразу оперативно усуваються.

- Скільки на сьогодні залишається аварійних мереж?

- На балансі підрозділу «Теплові мережі» підприємства знаходиться близько 192 кілометрів теплових мереж. Транспортування та розподілення теплоносія здійснюється за допомогою центральних теплових пунктів та насосних станцій. В управлінні «Херсонської ТЕЦ» знаходиться також комунальне майно, задіяне в транспортуванні теплоносія, виробленого ТЕЦ, а саме: близько 80 кілометрів теплових мереж та ЦТП. В той же час, більше 80 відсотків кількості тепломереж, що знаходяться на балансі та в управлінні ТЕЦ, мають понаднормативний термін експлуатації - більше 25 років. Досить негативний і стан теплової ізоляції на окремих ділянках тепломереж.

Щороку на підприємстві ведеться робота щодо заміни пошкоджених ділянок трубопроводів та ізоляції. Так, в міжопалювальний сезон 2018 року було заплановано і виконано робіт із ремонту теплових мереж: заміна 1,5 кілометра тепломереж, монтаж 550 метрів теплової ізоляції. Цього року також виконано ремонт основного обладнання: поточні ремонти котлів № 1,3, 5, 6, 7 та турбогенераторів № 1,2, 3, 4.

- Чи є ділянки на теплотрасах, які все ж викликають занепокоєння і можуть створити проблеми для ТЕЦ і абонентів?

- За результатами минулого опалювального сезону такими ділянками виявилися мережі в старому центрі міста. Це район вулиць Ярослава Мудрого - Старообрядницької, Гоголя - Шолом Алейхема.

- Це саме та ділянка, яку не перший рік планують відключити від централізованого опалення?

- Згідно з міською Програмою «Схема теплопостачання м. Херсона на 2011 - 2020 роки», передбачено перехід споживачів цього району на автономні джерела опалення. Поки що Програма не реалізована, тому цього року ТЕЦ знову здійснюватиме теплопостачання старого центру.

- Яка заборгованість абонентів за минулі опалювальні сезони?

- За минулий осінньо-зимовий період борг за спожиту теплову енергію становить 21 мільйон гривень, загальний борг за минулі роки споживачів підприємства – 84 мільйони гривень. Тож, ми звертаємося до споживачів, які мають заборгованість за спожиті послуги: погашення боргу – це ваш внесок в стабільність роботи підприємства в зимовий період та теплопостачання у ваші оселі. Механізм погашення боргу через реструктуризацію дозволяє як погасити борги, так і оформити житлову субсидію на комунальні послуги.

- Вікторе Івановичу, говорять, що ТЕЦ не отримала ліміти на газ. Чи це так?

- «Херсонська ТЕЦ» уклала договори на постачання природного газу з НАК «Нафтогаз України» в осінньо-зимовий період 2018-2019 років. Але перед початком сезону на підприємстві склалася проблемна ситуація з отриманням лімітів (номінацій) на природний газ у зв’язку з незадовільними розрахунками з НАК «Нафтогаз України». В питаннях газозабезпечення ця Компанія керується вимогами, затвердженими на законодавчому рівні, а саме: станом на 23 число місяця, який передує місяцю постачання «блакитного палива» рівень розрахунків виробником теплової енергії за всіма укладеними договорами повинен становити не менше 90%. Тому Херсонська обласна державна адміністрація та ТЕЦ звернулися з листом до Кабінету міністрів, в якому викладені пропозиції щодо вирішення даного питання та надання номінацій із метою своєчасного початку опалювального сезону.

- З 1 листопада подорожчав газ для населення. Чи чекати підвищення тарифу на опалення? На скільки?

- До кінця 2018 року тариф для населення підніматися не буде. При цьому до кінця року планується збільшити тариф для бюджетних установ міста Херсона. Враховуючи те, що  підвищили ціну на природний газ, АТ «Херсонська ТЕЦ» також проводить розрахунки нових тарифів.

- Дякую за бесіду.

Читайте також: Горгаз пугает херсонцев «претензиями» и судом

 

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів