Анна Романова: “Всесвітньо відоме українське підприємство не може працювати на повну потужність через байдужість влади”

Автор: Виталий Яшков 12 Октября 2018 15:31

Херсон відвідала народна депутатка, від "Самопомочі", голова підкомітету Верховної Ради з питань туризму, курортів і рекреації Анна Романова.

Вчора вона зустрілася з чиновниками та представниками туристичної сфери Херсонщини, взяла участь у екскурсії по не популярним місцям Херсона та відвідала кілька популярних туристичних екскурсій містом, а сьогодні завітала на одне із небагатьох виробництв, що працюють на Херсонщині - “Херсонський плодоовочевий комбінат”.

“Я поспілкувалася з керівництвом і спеціалістами плодоовочевого комбінату і я у захваті від того, скільки цивілізованих країн зацікавлені у закупівлі продукції місцевого виробника. Бо це не просто постачання сировини, а повний цикл переробки і створення якісної продукції. В усіх розвинених країнах є цілий культ здорового харчування. На жаль, Україна ще не дійшла до цього, тому близько 70% продукції “Херсонського плодоовочевого комбінату” йде на експорт у ті країни, які готові платити за якісну продукцію без консервантів і сахаринів”, - ділиться Анна Романова.

Плодоовочевий комбінат  засновано у 2005 році і він є одним із підприємств області, яке виробляє продукцію за традиційними технологіями, що дозволяє отримувати натуральну, якісну та конкурентоспроможну продукцію. Соки та консерви комбінату купують у Франції, Німеччині, США, Ізраїлі та ще багатьох країнах. Тоді, як в Україні підприємству - не вистачає державної підтримки, пільг на місцевому рівні, кредитних програм, дефіцит і відтік кадрів, тощо.

“Державі потрібно підтримувати місцевих виробників, робити якісь дотації та пільги, гнучку систему кредитів. Це стане “плюсом” для кожного з нас, бо, нажаль, купівельна спроможність українців невисока і різниця в 1 грн у ціні товару нерідко відіграє ключову роль. Люди купують своїм дітям цукерки на основі пальмової олії не тому, що бажають їм поганого здоров'я, а тому, що вони дешевші. Якщо собівартість продукції буде дешевшою, то українські виробники будуть мати більше конкурентних переваг і платитимуть кращі заробітні плати своїм робітникам”, - впевнена Анна Романова.

Говорили багато і про відтік кадрів до сусідньої Польщі. Анну Романову сильно здивували рекламні білборди, розташовані у центрі Херсона, що запрошують на роботу до сусідньої держави.

“Однією з причин відтоку кваліфікованих кадрів є масова реклама. Проїжджали по Херсону і я побачила навіть білборди, що запрошують на роботу до Польщі, - дивується депутатка. Я думаю, що це ганьба для будь-якого мера, бо кадри і так їдуть за кордон, це біда для місцевих підприємців. Це ще один привід підтримати місцевих виробників, дати їм пільги, щоб вони могли платити конкурентні зарплати на місцях - у цьому секрет успіху - й українці залишатимуться вдома”, - впевнена Романова

Народна депутатка заявила, що подібна ситуація - одна із тих, з якими доводиться боротися командам “Самопомочі” на місцях. У Херсоні з приводу цього та іншого питань можна звертатись до депутатів міської ради - Андрія Дмитрієва та Дініса Бердника.

Анна вважає, що сьогодні у молодих людей, які готові працювати і хочуть заробляти, в Україні більше прав і можливостей, аніж у Польщі, де їх розглядають виключно як дешеву робочу силу. Дуже багато людей повертаються звідти, коли починають розуміти, що “дешевий сир тільки у мишоловці”, бо там зарплати трохи вищі, але ж необхідно більше працювати і нерідко у нелюдських умовах, де їм дадуть розвиватись лише до певного рівня, але потрапити десь до верхів там просто нереально.

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів