Жахлива новина сколихнула Херсон 1-го вересня 2019-го року. Цього дня вночі у Шуменському мікрорайоні сталася пожежа на п’ятому поверсі у багатоквартирному будинку на вулиці Будівельників, 11. Тоді у пожежі загинуло троє херсонців: двоє чоловіків й одна жінка, яка не приходячи до тями померла в опіковому відділені Херсонської обласної лікарні. Для того, аби загасити пожежу знадобилося декілька годин й три одиниці спецтехніки. Сумна статистика свідчить, що це далеко не єдина пожежа у Херсоні, яка забрала людські життя.

За інформацією головного управління з надзвичайних ситуацій у Херсонській області, цього року у місті сталося 418 пожеж, які забрали життя 12 людей, ще 12 було травмовано. Окрім цього, матеріальні збитки від пожеж, які сталися у Херсоні, складають близько 28,1 млн грн. Можливо цих смертей можна було уникнути, якби у Херсоні функціонувала система протипожежного водопостачання, яка наразі знаходиться в просто жахливому стані.

«Загалом у Херсоні встановлено 1143 протипожежних гідрантів. Проте, вони не надійні й потребують капітального ремонту або взагалі заміни, оскільки гідранти виходять з ладу після того як їх відкриють всього 3-4 рази. У минулому році було замінено й відремонтовано 116 протипожежних гідрантів, але через низьку якість та зношеність вони знову ламаються. При поломці гідранта нестача води призводить до того, що рятувальна служба неспроможна у ряді випадків оперативно виконувати роботу з гасіння пожеж і рятування людей», - зазначають у департаменті ЖКГ Херсонської міськради.

У найближчі 10 років цю проблему планують вирішити. Так, на засіданні сесії Херсонської міської ради, яка відбулася минулої п’ятниці, депутати підтримали програму «Заміни пожежних гідрантів на мережах централізованого водопостачання». Ця програма розрахована на 2020 – 2030 роки. На її повну реалізацію планують витратити майже 29 млн грн з міського бюджету.

Згідно з документом, вже у наступному році у Херсоні планують встановити 115 нових протипожежних гідрантів. Вартість їх встановлення обійдеться міському бюджету у 2,9 млн грн. За десять років у Херсоні планують замінити всі старі протипожежні гідранти новими.

«До сьогодні у Херсоні використовуються гідранти вітчизняного виробництва. Європейські виробники надають 10-ти річну гарантію безвідмовної роботи гідрантів. Звертаю увагу, що протипожежні гідранти використовуються для заповнення цистерн пожежних автомобілів під час гасіння пожеж. Яка біда може відбутися, якщо під час пожежі потрібний гідрант виявиться непрацюючим, напевно пояснювати не треба», - говорить директор МКП «Херсонводоканал» Михайло Чемерис.

Зазначимо, що гідрант нового типу місяць назад був встановлений поблизу Херсонської міської ради. За 10 років такі протипожежні гідранти мають з’явитися по всьому місту.

Тэги:

Деньги
Коммунальщики
Херсон
Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів