Перемагаючи війну. Чотири історії про те, як ресторатори з Херсона, Маріуполя, Харкова та Краматорська знайшли себе в Києві
Херсонці Микита й Тетяна. Фото:DR

Перемагаючи війну. Чотири історії про те, як ресторатори з Херсона, Маріуполя, Харкова та Краматорська знайшли себе в Києві

Автор: Крістіна Бердинських, life.nv.ua 04 Вересня 2022 11:20

НВ розповідає про долю вимушених переселенців, які через війну опинились у столиці й відродили на новому місці власну справу

«Незалежність» з ароматом кави

Біля входу в маленьку кав’ярню «Незалежність», що знаходиться на столичному Лівому березі, на Дарниці, висять жовто-блакитні стрічки і стоять кілька дерев’яних столиків із квітами. «А ти, моє серденько, я не можу жити без серденька», — написано українською на одній зі стін кав’ярні, що відкрилася трохи більше місяця тому.

«Чому назвали «Незалежність»?», — запитує кореспондент НВ у Микити, який разом зі своєю дівчиною Тетяною відкрив цю кав’ярню.

«Два місяці життя в окупації дали нам зрозуміти, що таке свобода і що таке незалежність, — пояснює хлопець, готуючи лате із солоною карамеллю. - Під окупацією у тебе нема життя, а в Україні воно є, тому «Незалежність», — додає він.

Про окупацію Микита знає багато чого, адже раніше він жив і працював у Херсоні. Але був вимушений покинути тимчасово окуповане місто.

У своєму київському закладі Микита і Тетяна працюють вдвох. За 20 днів самі зробили ремонт, навіть великий дерев’яний стіл зібрали самотужки.

«Ми не боялися ризикувати, адже знали, що вдвох будемо стояти за кавомашиною, а не хтось інший. Яка б каса не була, оренду відіб'ємо, на їжу буде», — розповідає Микита про початок роботи у столиці.

Він познайомився із Тетяною 6 років тому, коли обидва працювали у херсонській кав’ярні. Через півтора року знайомства пара вирішила зробити щось своє. І розвернулися непогано: відкрили в Херсоні чотири власних заклади. Планували розширюватися далі.

Але прийшла війна, і Херсон дуже швидко окупували росіяни.

Ще два місяці після початку повномасштабного вторгнення Микита і Тетяна намагалися працювати у рідному місті, але це ставало робити дедалі важче.

«Почалася катастрофа з продуктами», — пояснює хлопець. Молоко для кав’ярень домовилися купувати в селян з-під корови, але ціна зерен кави злетіла в 5 разів. Та найбільше молодих підприємців гнітила загальна ситуація в окупованому місті, адже люди, які брали участь у проукраїнських мітингах, почали просто зникати. А росіяни й місцеві колаборанти заговорили про референдум.

І напередодні Великодня Микита й Тетяна виїхали з міста.

Їхній шлях на підконтрольну територію тривав довго. За дві доби невдалих спроб виїхати через Снігурівку, на північ від Херсона, де утворилася черга із тисячі машин, Микита і Тетяна, а також їхні родичі — дві жінки з собакою, — розвернулися і рушили на схід, до Кривого Рогу, минаючи десятки ворожих блокпостів. Майже на кожному з них окупанти просили їжу, розповідає Микита.

«Вони не вимагали, але просили її. А ми боялися не дати, бо нас могли розвернути», — згадує він. Так херсонці віддали окупантам усе, що мали із собою, включно з хлібом і яйцями.

Микита каже, що йому пощастило: адже в машині з ним були три жінки та пес, і до нього питань у окупантів було не багато. А от чоловіків, які їхали лише з іншими чоловіками, росіяни ретельно перевіряли, змушували роздягатися, шукали «підозрілі» татуювання.

«Деякі хлопці вже й не одягалися, бо на кожному блокпості усе одно роздягають. Так і їхали в авто в трусах, хоча було ще холодно», — пригадує Микита, сидячи в затишній київський кав’ярні.

По дорозі молоді люди бачили різноманітні сліди війни: величезні воронки, залишки ракет, збиті літаки. На кожній машині, що виїжджала з окупованої частини Херсонської області, були білі стрічки.

«На українському блокпості нам наші військові сказали: знімайте їх, ви вже в безпеці», — закінчує розповідь про виїзд із окупації Микита.

Доїхавши до Кривого Рогу, херсонці рушили в Одесу. Лише потім Микита та Тетяна приїхали в Київ і почали нове життя, відкривши маленьку кав’ярню на Дарниці. Вони не очікували, що столиця настільки тепло їх прийме: після того, як один із відвідувачів розповів історію пари в соцмережах, потік людей до кав’ярні збільшився.

Часто сюди приходять херсонці, що мешкають у Києві вже багато років.

«Це велика підтримка. Люди приходять і кажуть: а я з Тавріка, а я з ХБК [райони в Херсоні]. Гріє душу, що хтось є рідний у цьому місті», — каже хлопець.

Відпустив минуле

У 34-річного Максима Пустакова в Маріуполі була власна мережа закладів. Тільки там готували не каву, а шаурму, — одразу в п’яти «точках». Шосту він планував відкрити 24 лютого в Слов’янську. Але не встиг.


Максим Пустаков залишив минуле в маріупольскому підвалі, де він переховувався з родиною, і будує в Києві новий бізнес та нове життя. Фото: DR

Пустаков зміг виїхати з Маріуполя разом із дружиною і маленькою дитиною через три тижні після початку повномасштабного наступу росіян. Період між початком великої війни та від'їздом він характеризує одним словом — «жах»: ні світла, ні зв’язку, ні опалення, ні їжі в місті не стало.

«У нас маленька дитина, тому ми переховувалися в укритті. Їли один раз на добу, гріли воду й готували на багатті», — розповідає про той маруіпольський березень Пустаков.

Він на власні очі бачив, як навколо помирали люди.

«Стоїть черга за водою, ти проходиш повз неї і через якийсь час прилітає снаряд та вбиває в черзі 4 людини. І ти йдеш назад, а ці люди так і лежать», — згадує підприємець.

Він навіть не намагався вивезти з Маріуполя якесь обладнання, адже розумів, що це неможливо: їхав із дружиною, дитиною і мінімумом речей.

Одна їхня квартира в Маріуполі вціліла, інша згоріла.

«Усе, що в нас було, ми відпустили, перебуваючи в підвалі. Коли виїжджали, вирішили не думати про минуле, а одразу діяти», — пояснює Пустаков.

Із Маріуполя родина дісталася до Запоріжжя, потім до Кропивницького. А в кінці квітня переїхала до Києва, де Пустаков одразу почав шукати приміщення для поновлення свого бізнесу. І знайшов: уже три місяці на київській Троєщині працює його «Шаурма на вугіллі». Біля закладу постійно стоять черги.

Пустаков вже зараз думає про те, щоб розширятися і відкривати ще один фастфуд у Києві. Його команда — це працівники з Маріуполя, але також зараз він взяв кухаря з Херсона та двох працівниць із Бородянки й Ірпеня.

Пустаков і до 24 лютого не очікував від росіян нічого хорошого, і не вірив їхній пропаганді, що розповсюджувалася на східній Україні.

«Я завжди знав, що це обман», — сухо констатує чоловік.

Він упевнено каже, що ще повернеться в Маріуполь, хоча б у гості, — одразу після перемоги.

Із Ха в серці

Так само впевнений у поверненні до рідного міста і 29-річний харків'янин Андрій Гудімов. 23 серпня, у день Харкова, він відкрив у центрі Києва, на вулиці Шота Руставелі, заклад під назвою «Ха», в якому виготовляють відому харківську квадратну піцу. І це одразу викликало ажіотаж.


Харків'янин Андрій Гудімов у своєму київському «Ха» забезпечив робочими місцями 12 земляків. Фото: Олександр Медведєв/НВ

Перша спроба поговорити з Гудімовим для НВ закінчилася невдало, адже у «Ха» стояла довжелезна черга, і всі робітники були зайняті обслуговуванням клієнтів.

Лише наступного дня зустріч вдалось провести — рано вранці.

Гудімов займається фастфудами й барами вже 6 років. 24 лютого він повертався додому о 2-й ночі, адже готував до відкриття новий бар у центрі Харкові.

Як тільки у місті почали лунати вибухи, підприємець забрав дружину й доньку з дому та приїхав до цього недоробленого бару, адже там було бомбосховище.

«8 днів ми перебували там», — розповідає харків'янин.

Пізніше він вивіз із Харкова родину й, забравши також маму з Краматорська, відвіз їх усіх до друзів на західну Україну.

Увесь час чоловік думав про те, що можна зробити, щоб наблизити перемогу.

«Наша позиція — треба рухати економіку, надавати робочі місця і допомагати», — пояснює харківський підприємець.

У його свіженькому київському закладі все нагадує про Харків: від назви до написів і їжі. Зараз Гудімов забезпечує роботою 12 чоловік — усі вони його земляки.

«Чому прив’язка до Харкова? Бо Харків — це дім, а дім там, де ти. І якщо зараз харків'яни у Києві, то потрібно їм тут надати шматочок рідного міста», — пояснює підприємець.

Він прогнозував, що заклад одразу приверне увагу харків'ян, але не очікував такого ажіотажу.

«Я не думав, що харків'ян у Києві зараз аж настільки багато», — визнає чоловік.

За його словами, він засинає і прокидається з думкою про те, що в Україні йде війна і його рідне місто потерпає від жорстоких обстрілів росіян. Тому для себе Гудімов одразу вирішив: за рахунок зароблених коштів буде допомагати харківським ініціативам. Наприклад, підтримувати волонтерів, які годують літніх людей на Північній Салтівці і в селищі П’ятихатки — найбільш небезпечних районах Харкова.

«Ми про Харків від початку і до кінця. Ми про харківську їжу, у нас працюють харків'яни, і ми допомагаємо Харкову», — додає керівник «Ха».

Не здаватися

Дмитро Ігнатенко 10 років разом із партнерами будував власний бізнес у Краматорську на Донеччині: величезний культурно-розважальний центр із піцерією, рестораном, нічним клубом, караоке й магазином делікатесів. А зараз він опинився в Києві, тому що, за його словами, це місто космополітичне й відкрите до нових ініціатив.


Дмитро Ігнатенко зачинив у Краматорську великий розважальний центр і відкрив з партнерами піцерію в столиці. Фото: Наталя Кравчук/НВ

Біля метро Дружби народів тепер працює його Ria pizza, — невеликий заклад у порівнянні з тим, що було в Ігнатенко й партнерів у Краматорську. Але з чогось потрібно починати, пояснює підприємець.

Удома його бізнес знали абсолютно всі місцеві, а також ті, хто приїжджав або виїжджав із зони АТО.

«Ми товаришуємо із військовими ще з 2014-го», — каже Ігнатенко.

Ця дружба продовжилася і після початку повномасштабного вторгнення росіян. Спочатку заклад Ігнатенка, що мав величезний запас продуктів, годував тих, хто укріплював оборону Краматорська й забезпечував порядок. Але після того, як росіяни 8 квітня жорстоко обстріляли місцевий залізничний вокзал, з міста почали масово виїжджати люди. Тоді ж вирішив тимчасово закрити свій бізнес і Ігнатенко.

Краматорськ залишився під українським контролем і тому з нього можна було спокійно вивезти обладнання. Питання перед Ігнатенко та його партнерами було одне — куди? Об'їхавши різні міста, підприємці зупинили свій вибір на столиці, де їм посміхнулася доля: краматорчани випадково знайшли зручне приміщення через оголошення.

Зараз в команді закладу працює 14 людей і це, переважно, переселенці із Краматорська.

«Бізнес вести в Києві нелегко, у нас тут нема того, що в Краматорську ми напрацьовували роками, — запевняє Ігнатенко. — Але ми не здаємося».

Підприємець каже: як тільки безпекова й гуманітарна ситуація дозволить відновити справи в Краматорську, він це обов’язково зробить. Але при цьому залишить працювати й київський заклад.

А поки що останній готується стати місцем зустрічей краматорчан — за два тижні в ньому зберуться люди, які через війну залишили рідне місто.

«Буде людей 50−70, — пояснює Ігнатенко. — Ми й надалі плануємо проводити таке спілкування».

Тэги:

Приєднуйтеся до нас:
Telegram-канал «Херсонська Гривна»
Google News
Більше матеріалів