Херсонське масло люблять і за океаном
«Європейський ринок продуктів відрізняється високими вимогами до якості та безпечності продуктів, що має завжди пам’ятати український виробник», – це нам повсякчас втлумачують різні експерти
Але натомість останнім часом українські контролюючі органи виявляють у завезених європейських продуктах й дієтичних добавках недозволену ніде в країнах «хімію», наприклад, оксид етилену. Зокрема, як повідомляла «Гривна», нещодавно цю гидоту знайшли в замороженій випічці та капсулах для стрункості фігури, що приїхали до нас із Польщі.
А скільки ще неперевіреного та небезпечного імпорту на полицях та в холодильниках українських магазинів? Певно, немало – ви ж тільки подивіться: в останні роки збільшується асортимент заморських продуктів, вже працюють навіть окремі магазини європейських харчів.
Та ось вам парадокс – нам нав’язують імпорт, а в багатьох країнах світу бігають саме за українськими продуктами, бо вони смачні та якісні. От вам живий приклад. Запонад 8000(!) кілометрів від України, в США, в місті на березі озера Мічіган у штаті Іллінойс – Чикаго – купують масло Херсонського маслозаводу (м. Херсон, вул. Перекопська, 162, тел. (095) 161-00-12).
А дізналися ми з колегами про це завдяки співробітнику редакції «Гривна» – його рідні вже понад 20 років проживають в Америці, але все одно купують продукти наші – українські, серед яких є й херсонські. Як відомо, в Европі та США розвинена мережа магазинів для емігрантів під неофіційною назвою «руські магазини». Їх власниками найчастіше є громадяни країн колишнього СРСР. Раніше такі магазини створювали для тих, хто поїхав жити в іншу країну й дуже сумує за домівкою та вітчизняною їжею. Популярні вони й сьогодні.
Так от, наші земляки (сім’я з двома гарними хлопчаками), зокрема люблять саме херсонське масло зі справжнього коров’ячого молока. І що цікаво, на упаковці цього масла в американському варіанті в складі продукту саме так і написано. А от на пачках зі солодковершковим маслом цього ж Херсонського маслозаводу, яке продають в Україні, слова «справжнє» немає. Тож автор цих рядків звернулася до керівництва виробника, щоб дізнатися ще більше цікавого.
Як з’ясувалося, за нормами українського законодавства на упаковці з маслом не можна писати нічого зайвого, окрім встановленого ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови».
Херсонський маслозавод вже більше 50 (!) років виробляє масло вершкове найвищої якості способом безперервного збивання. Потужності заводу дозволяють виробляти масло жирністю від 65 % до 82,5 %. Купують молокопродукцію нашого заводу не тільки в Америці, але й в Туреччині, Грузії, Південній Кореї, Азербайджані, Узбекистані та інших країнах Азії.
Смакують херсонське масло вершкове та тверді сири й багатьом херсонцям, жителям нашої області та інших регіонів України. Херсонський маслозавод значно розширив мережу своїх фірмових магазинів. Зокрема в обласному центрі вони є в кожному районі по одному-два, усього 10. А на меті відкрити ще більше.
Для шанувальників справжньої молочної продукції є приємна звістка – цього місяця в магазини мають надійти новинки: молоко пастеризоване 2,6 % жиру, сметана 15 % та 20 % жиру, сири плавлені та бринза в асортименті.
Також нам повідомили, що з молока в упаковці наші споживачі можуть зробити кисломолочні продукти в домашніх умовах. Для цього молоко треба трішечки підігріти та внести в нього закваску чи невеличку кількість готового кисломолочного продукту та витримати 6–8 годин в теплому місці. За таких умов молоко перетворюється на доброякісний кисломолочний продукт.
Подбав Херсонський маслозавод і про пенсіонерів, що в наш час приємно чути. В окремих його фірмових магазинах щосереди постійно роблять знижку 10% для людей похилого віку на масло солодковершкове та сири тверді. Найближчим часом така пропозиція діятиме в усіх магазинах від Херсонського маслозаводу.
Побільше б нам, читачі, таких приємних приводів, що дозволять пишатися нашими вітчизняними виробниками, які готують для нас із душею, дбаючи про якість і смак продуктів, а значить – про наше з вами здоров’я!